Erhverv

Rejsebureauer om hjælpepakke: Vi er ikke i mål, og konkurser truer

Rejsebranchens forening vil have flere rejser omfattet af garantiordning. Især bureauer med skirejser er i konkursrisiko.

Hjælpepakke er god start, men det er ikke nok, siger Lars Thykier, adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, DRF

1,5 mia. kr. til rejsegarantifonden er en god start for den kriseramte rejsebranche, men det er ikke nok. Mange selskaber står allerede med det ene ben i afgrunden, siger brancheforening.

»Krisepakken standser blødningen midlertidigt. Det er en god start, men vi er ikke i mål,« siger Lars Thykier, adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, DRF.

Han tilføjer, at dagens aftale betyder, at rejsebranchen er lagt i en livsvigtig respirator.

»De 1,5 mia. kr. til Rejsegarantifonden kan give kunstigt åndedræt i nogle få uger endnu. Krisen ser desværre ud til at fortsætte ind i påske og sommerferien, og det vil udløse en lavine af tilbagebetalinger fra tusindvis af rejsende, der ikke skal afsted alligevel. Så de 1,5 mia. kr. er desværre kun en start, og der vil formentlig blive brug for flere penge til Rejsegarantifonden,« siger Lars Thykier.

Regeringens milliardlån til Rejsegarantifonden betyder, at kunderne kan få penge tilbage for aflyste rejser, som skulle være gennemført i perioden fra 13. marts til 13. april.

DRF er ikke tilfreds med tidsfristen.

»Allerede inden regeringen 13. marts besluttede, at alle rejser frarådes, blev masser af rejser til f.eks. Italien, Østrig, Kina m.v. aflyst, da man frarådede rejser til disse lande og områder. Disse rejser bør også omfattes,« siger Lars Thykier.

Han tilføjer, at det især er skirejsebureauerne, der blev ramt, og mange af dem er hårdt ramt på grund af krav om tilbagebetaling og mistet salg.

DRF undrer sig også over, at beløbet på 1,5 mia. kr. til Rejsegarantifonden er et lån og ikke en kompensation, som andre brancher kan få.

»Det vil tage os årevis at tilbagebetale så store beløb, og jeg er bange for, at det vil ramme den danske rejsebranche meget hårdt på længere sigt,« siger Lars Thykier.

Han tilføjer, at en række rejsebureauer allerede har oplevet problemer med at få lån i bankerne med henvisning til, at de er truet af konkurs.

Lars Thykier har dog forhåbninger, om der vil ske forbedringer.

»Regeringen og Folketingets partier gav udtryk for, at man ville gøre det, der skulle til, og det er allerede foretaget justeringer i de øvrige hjælpepakker,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også