Digital sundhedsvirksomhed: »Vi kan udvikle applikationer, der kan bryde smittekæden, men vi er låst på hænder og fødder«
Virksomheden Dawn Health samarbejder med en lang række af verdens største life science-selskaber og vil hellere end gerne bidrage med digitale løsninger, der kan bremse smittekæden af coronavirus. Det kan bare ikke lade sig gøre for nu.
Den danske sundhedsvirksomhed Dawn Health står mere end klar til at udvikle og bidrage med teknologi, der ifølge virksomheden selv kan hjælpe med at begrænse smittekæden af coronavirus.
Problemet er bare, at selskabet ikke kan få lov til det på nuværende tidspunkt.
»Vi har en kæmpe stor appetit på at komme ud og hjælpe med at bringe nogle digitale sundhedsinterventioner og digitale terapier ind på markedet, som kan monitorere f.eks. coronavirus og dermed vil kunne knække smittekæden,« siger Daniel Daugaard, adm. direktør i Dawn Health.
Der er bare ét stort problem.
»Vi sidder i det dilemma, at både Apple og Google har lukket for deres app stores, hvilket betyder, at det kun er store sundhedsorganisationer, der kan komme på markedet med deres applikationer,« siger Daniel Daugaard.
Det giver ifølge ham grundlæggende rigtig god mening, fordi man ellers kunne forestille sig en masse fake news. Det kunne være f.eks. være en masse corona-apps, der ikke giver den rigtige information, skræmmer mennesker eller i værste fald slår mennesker ihjel.
Jeg ser ikke særlig mange spændende digitale initiativer. Jeg ser faktisk slet ikke nogen, men vi løber alle sammen rundt med en mobiltelefon i lommen i Danmark. Det kan jeg ikke forstå.
Dawn Health er dog imidlertid ikke et hvilket som helst selskab. Virksomheden samarbejder med omkring halvdelen af verdens største life science-selskaber og er certificeret via myndighederne til at udvikle software, der er medicinsk udstyr.
Et eksempel kunne f.eks. være en diabetiker, der får rådgivning om, hvor meget insulin vedkommende skal tage på baggrund af data fra personens applikation.
Hvis den giver en forkert anvisning, kan personen potentielt dø. Her har man at gøre med en applikation, der er medicinsk udstyr og som skal CE-mærkes. En CE-mærkning kun få nord-europæiske virksomheder har, herunder Dawn Health.
»Der er meget få selskaber i Europa, der har den certificering, vi har. For os er det ret smertefuldt, at vi ikke har mulighed for at gøre noget. Vi vil sindssygt gerne hjælpe,« siger Daniel Daugaard og uddyber:
»Vi kan udvikle applikationer, der kan bryde smittekæden, men vi er låst på hænder og fødder, medmindre vi kan gå ind i et samarbejde med større danske sundhedsorganisatioer, og der er vi ikke lykkedes med at få et svar tilbage,« siger han.
Ingen kan svare konkret på, hvilket organisationer det kunne være, men ifølge Daniel Daugaard kunne det muligvis være Danske Regioner, Statens Serum Institut eller måske endda Rigshospitalet.
»Vi skriger på muligheden for at samarbejde med det offentlige,« siger Daniel Daugaard, der er fuldt bevidst om, at en løsning selvfølgelig vil skulle leve op til alle regler, herunder GDPR.
Selv forestiller han sig løsninger, der f.eks. kunne være monitorerings-applikationer eller applikationer, der gør det muligt for mennesker at måle deres temperatur i hjemmet.
Hvis et menneske så bliver syg med f.eks. corona, så vil man kunne se alle de personer, der har været inden for to meters afstand af dem og give dem en notifikation om det.
Det lyder jo enormt smart, men jeg kan alligevel ikke lade være med at tænke på, hvorfor I så ikke har kunnet trænge igennem over for de offentlige organisationer?
»Jeg tror simpelthen, at de har travlt. Og ærlig talt kan jeg godt forstå det. Lige nu handler det om først og fremmest om at forstå, hvor Danmark er. Vi har været i gang med at lukke vores grænser, og det er nu kommet på plads. Der er kommet økonomiske hjælpepakker, vi er i gang med at træne offentligt personale i at arbejde med respiratorer, der laves corona-afdelinger etc.,« siger Daniel Daugaard.
Der er meget få selskaber i Europa, der har den certificering, vi har. For os er det ret smertefuldt, at vi ikke har mulighed for at gøre noget. Vi vil sindssygt gerne hjælpe.
Han vurderer selv, at det offentlige i øjeblikket fortsat er ved at plukke de mest lavthængende frugter og sætte ind, hvor det absolut er mest vigtigt.
»Det, synes jeg, er fuldstændig korrekt,« som han formulerer det.
Det sagt ville det ifølge ham være super værdifuldt, hvis Dawn Health fik mulighed for at hjælpe, fordi virksomheden har en masse digitale kompetencer, som det offentlige i hans optik ikke har.
»Det handler om at løse de største problemer først. Mange af dem, det virkelig vil være relevant for, er ældre mennesker, som jo ikke er dem, der så at sige har mest digitalt tække. Derfor skal man udvikle noget, der løser det vigtigste. Less is more. Få noget på markedet, få flere data og videreudvikle derfra,« siger Daniel Daugaard.
I dag har stort set alle f.eks. en mobiltelefon i lommen, der allerede måler, hvor vi bevæger os.
»Det digitale er bare undervurderet. Jeg ser ikke særlig mange spændende digitale initiativer. Jeg ser faktisk slet ikke nogen, men vi løber alle sammen rundt med en mobiltelefon i lommen i Danmark. Det kan jeg ikke forstå,« siger direktøren.