Serier

Amsterdammerne fik deres by tilbage med corona

Pludselig blev det tydeligt, hvor meget turismen fylder i indre by. »For meget,« siger indbyggere, borgmester og direktøren for markedsføring.

Corona rammer verden
Nye tider for Rijksmuseum,som netop er genåbnet. Der må sælges 2.000 billetter pr. dag på et museum, der sidste år havde 2,7 mio. gæster. Amsterdam er en forvandlet by uden turister. Foto: Bas Uterwijk De lokale får Amsterdam for sig selv i år. Foto: Sofie Amalie Klougart Geerte Udo ønsker ikke masseturismen tilbage. Foto: Privat De levende figurer i det centrale Amsterdam får et mindre publikum denne sommer. Foto: Sofie Amalie Klougart

Han stod næsten helt alene på Dam, den store plads midt i Amsterdam. En tirsdag aften i maj. Han indledte da også sin tale med at sige, at det var mærkeligt at stå på en næsten tom plads. Normalt er pladsen mellem kongeslottet og frihedssøjlen på Dam sort af mennesker, både til hverdag og når kong Willem-Alexander hvert år holder talen ved mindehøjtideligheden den 5. maj. I år havde han kun selskab af dronning Maxima, premierminister Rutte, borgmester Halsema, et orkester og pressefolk.

Dam var tom, lige som alle de andre gader i Amsterdam og i hele Holland. Ligesom de har været det, siden Holland lukkede ned midt i marts pga. corona. Holland var lidt langsommere til at lukke samfundet helt ned end Danmark, og landet er også hårdere ramt med 10 gange så mange coronarelaterede dødsfald end Danmark, til trods for at landet kun er tre gange så stort. Genåbningen af Holland kommer også senere end i Danmark, som de hollandske medier flere gange har omtalt »som forbilledet« ift. hurtig nedlukning. ..

Læs også
Top job