Erhverv

Politisk støtte skal holde SAS flyvende

Danmark og Sverige må igen til lommerne for at holde SAS på vingerne.

Artiklens øverste billede
SAS har tidligere meldt om fyring af 5000 medarbejdere på grund af corona. Her er det parkerede fly i Københavns Lufthavn. Tirsdag 28. april 2020. Foto: Tariq Mikkel Khan.

SAS får nu politisk støtte fra både den svenske og danske regering til en omfattende redningsplan, der skal holde det statsejede luftfartsselskab på vingerne gennem coronakrisen.

I en pressemeddelelse oplyser SAS, at den svenske regering har fremsat et forslag om at støtte SAS med 3,5 mia. kr. som en del af en en stor rekapitalisering af selskabet.

Også den danske regering støtter op om en rekapitalisering af SAS, lyder det i en meddelelse fra Finansministeriet.

»SAS er central for både Skandinaviens og Danmarks tilgængelighed, dansk eksport og erhvervsliv samt danske arbejdspladser. Som en langsigtet og ansvarlig medejer er vi derfor indstillede på at bidrage til en langsigtet løsning for selskabet, der skal sikre, at SAS også vil være operationel på den anden side af COVID-19-krisen,« udtaler finansminister Nicolai Wammen.

I alt anslår SAS, at man har brug for 8,9 mia. kr. i kapital.

Det er coronakrisen, som har sat SAS under et voldsomt økonomisk pres. I slutningen af april meddelte selskabet, at man vil fyre op mod 5.000 medarbejdere - heraf 1.700 i Danmark.

»Covid-19 har tvunget SAS til at se ind i en ny og hidtil uset virkelighed, der ikke kun vil vare de kommende måneder, men også i de kommende år, sagde SAS' adm. direktør, Rickard Gustafsson, i den forbindelse.

Den danske og svenske stat er de to største ejere i SAS. Begge stater ejer omkring 14 pct. af luftfartsselskabet.

Som en del af den danske stats bidrag til redningsplanen forudsættes det, at både eksisterende og nye investorer tager del i rekapitaliseringen af SAS, og at statens investering i SAS modsvares af en rimelig ejerandel. Hvor meget den danske stat helt konkret vil poste i SAS fremgår dog ikke.

»Den danske stat vil agere som ansvarlig medejer af SAS. Samtidig er aftaleparterne enige om, at statens ejerandele i SAS på længere sigt principielt skal nedbringes igen ved at sælge til ansvarlige og langsigtede investorer, når de rette markedsforhold måtte gøre sig gældende,« lyder det i aftaleteksten.

   

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.