Serier

EU’s store redningsfond er slap og mangler nytænkning

EU’s svar på den økonomiske nedtur efter Covid-19 krisen er en ny redningsfond, men løsningen er ikke magi, der tryller problemer væk, idet en ny risiko opstår.

Corona rammer verden

Tirsdag i denne uge præsenterede EU-Kommissionen dens seneste vurdering af udsigterne for EU’s økonomi. Hvis man havde håbet på opmuntrende sommerlæsning, blev dette ønske desværre ikke opfyldt. Kommissionen forudser nu et fald i årets bnp-vækst på 8,3 pct., og det er for hele EU. I denne nye prognose reviderede Kommissionen faktisk forventningerne længere ned end det tidligere skøn på minus 7,4 pct. Det er den største nedgang i bnp-væksten siden 2. Verdenskrig, og den forventede fremgang i økonomien til næste år er nu også sænket fra 6,1 til 5,8 pct., altså, det tabte i samfundsøkonomien i år vil ikke engang blive hentet ind i løbet af det kommende år.

Blandt de største økonomier i EU forventes Tyskland at klare sig bedst ved ”kun” at få en negativ bnp-vækst på 6,3 pct. jævnfør prognosen fra EU-Kommissionen. I Frankrig vurderes væksten at blive minus 7,6 pct., i Spanien minus 10,9 pct., og Italien får den største nedgang med minus 11,2 pct. Dette er enorme økonomiske nedture, og denne form for en så hastig økonomisk nedgang er en ny erfaring. De signifikant store bevægelser er ganske enkelt svære at forudsige præcist, så der vil komme flere revideringer af forventningerne...

BRANCHENYT
Læs også