Serier

Forskere er bekymrede for danskernes vaccinetøven: »Man går ikke på kompromis med sikkerheden«

Mindst ni firmaer er i færd med at teste coronavacciner på mennesker, og godkendelser kan være klar i begyndelsen af det nye år. Op mod 85 pct. skal vaccineres, hvis epidemien skal bremses effektivt og de sårbare beskyttes. Men en ny undersøgelse afslører stor usikkerhed blandt danskerne over for at lade sig vaccinere.

Corona rammer verden
Pensionist Ellen Stadsgaard, tandlæge Mohamd Salim og gymnasieelev Bergdis Anna Björk Einarsdottir er ikke i tvivl om, at de vil sige ja til en vaccine, hvis sundhedsmyndighederne anbefaler det. Fotos: Marie Ravn

Spørger man vaccineeksperterne, hvor mange danskere der skal tage imod en kommende coronavaccine, for at vi kan opnå såkaldt flokimmunitet, lyder svaret, at et sted mellem 60 og 85 pct. bør vaccineres. Det vil beskytte de sårbare mod smitterisiko og gøre livet tilpas svært for virus, fordi det vil støde på så mange immune mennesker, som ikke tager imod virus, at smitten ikke spredes.

Men spørger man danskerne, svarer kun omkring halvdelen af dem klart ja til, at de vil lade sig vaccinere, hvis sundhedsmyndighederne anbefaler dem at gøre det. Det viser en undersøgelse fra forskergruppen på det såkaldte Hope-projekt på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, der forsker i danskernes adfærd og holdninger under coronaepidemien. Her har man spurgt et repræsentativt udsnit på 500 danskere, om de vil følge sundhedsmyndighedernes råd, hvis de anbefales at få en godkendt vaccine mod coronavirus. Mens danskernes svar ikke bekymrer Lægemiddelstyrelsen, mener flere professorer, at sundhedsmyndighederne nu skal på en større kommunikationsopgave med at gøre danskerne trygge ved den eller de vacciner, som forventes at blive godkendt og lande hos os allerede i 1. eller 2. kvartal næste år. ..

BRANCHENYT
Læs også