Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Coronakrisen har givet Kina en smutvej gennem Trumps handelsbarrikade

Mundbind og masser af hjemmecomputere har løftet Kinas eksport til USA. Det modarbejder delvist Donald Trumps forsøg på at straffe Kina med toldtariffer.

Corona rammer verden
Mundbind, som den amerikanske præsident Donald Trump her bærer, er en væsentlig grund til, at Kina faktisk er blevet ramt relativt lidt af Trumps handelssanktioner. Foto: AFP/Saul Loeb

Donald Trump har kaldt det en guds velsignelse, at han fik covid-19. Men han føler sig næppe velsignet, når han ser, hvad coronakrisen har betydet for Kinas eksport til USA:

Med udvalgte toldsatser på kinesiske varer har USA forsøgt at straffe Kina og begrænse landets eksport til USA, og det er stadig lykkedes.

Men til mange økonomers forbavselse er Kina sluppet betydeligt mere nådigt fra handelskrigen end ventet.
Det har finansavisen Wall Street Journal opgjort.

Og forklaringen skal bl.a. findes i alle de mundbind, amerikanerne importerer fra Kina for at begrænse smitten af covid-19.

Enden vigtig faktor er alt det elektronik, der bruges på at gøre folk i stand til at arbejde hjemme og kommunikere uden at mødes.

Udgangspunktet for handlen mellem Kina og USA op til coronapandemien var en aftale, som blev underskrevet i januar, og som pålagde straftold for 370 mia. dollars på kinesiske varer. Den har klar slået igennem, idet otte af de største eksportkategorier er faldet i de første otte måneder af 2020.

Blandt de største er ifølge Wall Street Journal et fald i tøj på 46 pct., sko på 40 pct. og legetøj med 22 pct.

Men samlet faldt den kinesiske ekspert til USA i de pågældende måneder kun med 3,6 pct.

Eksporten steg faktisk med 13 pct. i juli og med 20 pct. i august.

To tredjedel af den øgede eksport hen over sommeren er udstyr, der beskytter mod smitte, og det er elektronik, ikke mindst bærbare computere til folks hjemmearbejdspladser.

Udover at det er produkter, som USA og stort set alle andre lande pludseligt fik brug for, gavnede det Kina, at landet er forud for smittekurven, så produktionsapparatet i Kina kunne efterkomme den pludselige efterspørgsel.

En af de seneste ting, Donald Trump har sagt om Kina, er, at landet skal stilles til ansvar for, hvad det har gjort mod verden - han sigtede til hele coronapandemien i en video, der blev sendt ud fra Det Hvide Hus onsdag i denne uge, hvor han talte til den amerikanske befolkning..

»Det var ikke jeres skyld, at det skete, det var Kinas skyld (...) Kina kommer til at betale en høj pris for, hvad de har gjort ved dette land,« sagde Donald Trump i videoen.

BRANCHENYT
Læs også