Novo Nordisk køber amerikanske Emisphere Technologies for 1,8 mia. dollars

De to selskaber har samarbejdet siden 2007 og købet finansieres gennem låneoptagelser.

Novo Nordisk har købt en amerikansk samarbejdspartner for 1,8 mia. dollars. Foto: Stine Tidsvilde

Novo Nordisk køber det amerikanske medicoselskab Emisphere Technologies Inc. for en samlet pris på 1,8 mia. dollars svarende til ca. 11,3 mia. kr.

De to selskaber har samarbejdet siden 2007, og Novo køber alle de "udestående aktier" for 1,35 mia. dollars.

Desuden betaler Novo yderligere 450 mio. dollars for at købe MHR Fund Managements ret til fremtidige royalty betalinger fra produktet Eligen SNAC. MHR Fund Management er den største aktionær i Emisphere.

Det bringer den samlede købspris op på 1,8 mia. dollars.

Hele købet på i alt ca. 11,3 mia. kr. vil blive lånefinansieret - altså med gæld i selskabet - og vil ikke påvirke Novo Nordisks tidligere udmeldte forventninger til driftsoverskuddet for 2020, skriver selskabet i sin børsmeddelelse.

»Opkøbet forventes netto at have en negativ påvirkning af driftsresultatet på under 1 pct. i 2021 og have enten ingen eller en let positiv påvirkning i de følgende år,« skriver Novo Nordisk.

Emisphere Technologies sidder på forskellige teknologier inden for medicin, der indtages oralt. Selskabet anvender allerede nogle af Novos patenter i sine produkter, men under eget varemærke.

»Vi har til hensigt at anvende og videreudvikle deres teknologi og bruge den på nuværende og fremtidige produkter, som vi har i vores pipeline med det formål at gøre de mere biologiske lægemidler oralt tilgængelige for patienter,« siger forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen fra Novo Nordisk.

Købet skal godkendes af aktionærerne i Emisphere og konkurrencemyndighederne, før handlen kan endeligt godkendes.

Der er dog ikke tale om en "fjendtlig overtagelse", da Novo Nordisk allerede har tilsagn fra hovedaktionæren MHR Fund Management og flere andre aktionærer i selskabet.

Tilsammen sidder disse aktionærer på majoriteten i selskabet, skriver Novo Nordisk.

BRANCHENYT
Læs også