Serier

Købmand undrer sig: Minkaflivere køber ind i flok

Nordjysk købmand er urolig for nye kunder, men Fødevarestyrelsen ser ingen problemer.

Corona rammer verden
Købmand Karsten Hansen er bekymret over, at hans butik dagligt får besøg af 15 til 20 kunder, der har tilbragt hele dagen med at aflive mink i de nordjyske karantænekommuner. (Privatfoto)

Rema-købmanden i nordjyske Brovst har hver eftermiddag besøg af en større flok østeuropæere, der har tilbragt hele dagen med at aflive mink. Det har ifølge købmanden skabt uro blandt kunderne i den lille by, der er en del af coronakampens danske epicenter. Men ifølge Fødevarestyrelsen er deres indhyrede minkaflivere så gennemtestede og rene, at der ingen grund er til bekymring.

»Alle er meget velkomne til at handle her. Men både jeg og kunder, som jeg har talt med, er dybt forundrede over, at der hver eftermiddag kommer en flok på 15 til 20 østarbejdere, der har tilbragt hele dagen med at aflive mink for Fødevarestyrelsen,« siger Karsten Hansen, der driver Rema 1000 i Brovst.

Den undren vokser ud af de skærpede instrukser omkring tiltag for at reducere smitteudviklingen i Nordjylland, som Karsten Hansen og andre arbejdsgivere har fået tilsendt af myndighederne, hvor der står:

»Offentlige og private arbejdspladser i de berørte kommuner opfordres kraftigt til at hjemsende alle ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner. Ansatte med relation til minkfarmdrift bør hjemsendes fra andre arbejdspladser uanset funktion (medmindre negativ PCR-test kan forevises, jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer).«

Stabschef Karsten Aagaard fra Fødevarestyrelsen Veterinær Nord afviser, at der er nogen grund til at frygte de nye kunder hos Rema 1000 i Brovst.

»De bliver testet to gange om ugen og skal jo have mulighed for at handle. Vi har bare sagt til dem, at de skal indordne sig under de spilleregler, som er i Danmark,« siger Karsten Aagaard.

Men de står jo på forskellige farme og afliver mink hele dagen. Og der er jo en forsinkelse mellem et smittetidspunkt, og til det bliver synligt på en test?

»Det gælder for os alle. Og det tøj de bruger på minkfarmen er også blevet skiftet. De er oven i købet vasket og desinficerede. Så det er måske nogen af de reneste, man kan møde omkring de her ting,« uddyber Karsten Aagaard.

Så når købmanden siger, det skaber utryghed i lokalområdet, så er der ingen grund til at være det?

»Ikke med fokus på covid-19.«

Læs også