Norwegian skal restruktureres: Søger konkursbeskyttelse i Irland

Det norske lavprisselskab Norwegian søger konkursbeskyttelse for sine datterselskaber i Irland og indleder en restruktureringsproces, oplyser selskabet.

Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Flyselskabet Norwegian indleder nu en konkursbeskyttelsesproces i Irland, hvor en stor del af selskabets datterselskaber har base.

Det oplyser Norwegian i en børsmeddelelse onsdag eftermiddag.

Konkret drejer det sig om datterselskaberne Norwegian Air International og Arctic Aviation Assets. Sidstnævnte datterselskab er den juridiske ejer af Norwegians egne fly, der dermed er indregistreret i Irland.

»Vi har truffet afgørelse om at søge om beskyttelse for at reorganisere under irsk lov for at sikre Norwegians fremtid, sådan at det kommer vores ansatte, kunder og investorer til gode. Vores mål er at finde løsninger i samarbejde med vores interessenter, som gør, at vi kommer igennem dette som et finansielt stærkere og mere robust flyselskab,« siger Norwegians koncernchef, Jacob Schram, i en pressemeddelelse.

Det norske lavprisselskab oplyser, at Norwegians nuværende rutenet vil fortsætte som normalt under reorganiseringsprocessen, ligesom at selskabets aktier fortsat vil blive handlet på børsen i Oslo.

Konkursbeskyttelsen betyder lidt forenklet, at Norwegian får et pusterum fra selskabets kreditorer, fordi selskabet er beskyttet mod konkursbegæringer af irsk lovgivning, mens reorganiseringsprocessen foregår. Ifølge Norwegian kan den tage op til fem måneder.

Konkursbeskyttelsen kan til dels sammenlignes med de amerikanske Chapter 11-konkursregler, hvor selskaber kan gå i betalingsstandsning med henblik på en rekonstruktion.

Det var på forhånd ventet, at Norwegian ville komme med en udmelding angående selskabets fremtid. Børsen i Olso suspenderede tidligt onsdag eftermiddag Norwegian-aktien, fordi selskabet var på vej med en børsmeddelelse af afgørende betydning.

Norwegian har igennem hele året kæmpet for sin overlevelse. Flyselskabet var allerede inden coronakrisen hårdt presset, men coronapandemien, der har lammet hele den internationale flytrafik, sendte Norwegian faretruende tæt på afgrunden.

Lavprisselskabet forhandlede i foråret en større redningspakke på plads med sine kreditorer og fik samtidig adgang til statsgaranterede milliardlån. Men coronakrisen betyder, at selskabet har akut brug for yderligere kapital, hvis det skal holde sig på vingerne.

Det ønske blev dog sendt til tælling i sidste uge, da den norske regering smækkede kassen i oplyste, selskabet ikke skal forvente yderligere økonomisk hjælp fra den norske stat.

Ifølge Norwegians seneste kvartalsregnskab taber selskabet mere end 500 mio. norske kr. om måneden.

Læs også