Serier

Dansk læges dristige idé reddede i tusindvis af børneliv under epidemi

Flere af de ting, der under coronapandemien er til stor hjælp, blev udviklet af danske læger under den store polio-epidemi i 1950’erne, der stadig præger omkring 8.000 danskeres hverdag.

Corona rammer verden
Niels Frandsen blev som 1-årig i 1952 ramt af polio. Siden måtte han, der blev lammet i ben og hofte, leve med skyggen af den alvorlige sygdom, og det gør han stadig. Foto fra "Epidemien". Damen i jernlungen:  Denne patient med polio blev anbragt i en såkaldt jernlunge, der ved hjælp af undertryk hjalp hende med at trække vejret. Læg mærke til de små billeder af familien, der er placeret øverst på apparatet over hendes øje. Foto: Medicinsk Museion. Poliovaccine præsenteret på et pressemøde på Seruminstituttet. Som det andet land i verden begynder Danmark i 1955 at vaccinere børn mod polio også kaldet børnelammelse.Her lægerne Preben og Herdis von Magnus der har forestået fremstillingen af den danske vaccine. Blegdamshospitalet. Mødre kigger ind til deres polioramte børn på lukket afdeling.Hospitalet blev verdenskendt for dets respiratorbehandling til bekæmpelse af åndedrætslammelse under den store polioepidemi i 1950'erne. Pigen i sengen: Poliovirus har angrebet pigens åndedrætsmuskulatur, og derfor får hun af en medicinstuderende blæst luft i lungerne via en slange, der sidder i et hul i halsen. Foto: Medicinsk Museion. Allerede i 1950'erne blev der gennemført en omfattende poliovaccination af den danske befolkning som det første land i verden. I 1960'erne blev der udviklet en forbedret vaccine, der kunne indtages gennem munden på et stykke sukker. Her indtager børn vaccinen i 1966. Lis Hartel (1921-2009) var dressurrytter og er kendt for at kæmpe sig tilbage efter en polio-lidelse, for efterfølgende at vinde sølv ved både OL i 1952 og 1956. Hun blev i 1992 optaget i dansk idræts Hall of Fame.Her ses Lis Hartel med sin hest Jubilee.

Fredag den 22. august 1952 var luften tyk af lyden fra de usædvanligt mange ambulancer, der alle havde kurs mod samme mål:

Hospitalet på Blegdamsvej i København, der var stedet, hvor læger og andet sundhedspersonale i døgndrift kæmpede en sej kamp for at redde så mange som muligt af de mange, der var blevet smittet med den frygtede poliovirus. Langt de fleste af de ramte var børn, hvorfor lidelsen ofte blev kaldt for børnelammelse...

BRANCHENYT
Læs også