Helle Thorning skal nu svinge pisken over Facebook

Den tidligere danske statsminister sidder i en bestyrelse, der skal vurdere, hvorvidt forskellige former for indhold skal accepteres på Facebook og Instagram.

Helle Thorning Schmidt skal være med til at bestemme, hvad der er okay og ikke okay på Facebook og Instagram. Foto: Jakob Jørgensen ..og selvfølgelige: I selskab med daværende statsminister, Helle Thorning-Schmidt.

Den tidligere danske statsminister Helle Thorning Schmidt starter nu arbejdet i Facebooks tilsynsbestyrelse, hvor de første seks konkrete sager netop er havnet på bestyrelsens arbejdsbord.

Hun skal sammen med resten af bestyrelsen vurdere, om hvorvidt indholdet i de seks sager er i orden eller ej på Mark Zuckerbergs kæmpemedie Facebook.

Dette skriver BBC.

I sommer blev hun medformand for Facebooks ”Oversight Board”, der har til opgave at kontrollere og vurdere noget af indholdet på både Facebook og billedmediet Instagram. Efter eget udsagn var hun desuden med til at finde, interviewe og hyre de øvrige medlemmer af Facebooks kommende tilsynsorgan.

Nu får tilsynsorganet de første opgaver på disken.

Det drejer sig om alt fra billeder af blottede bryster til om, hvorvidt et billede af et dødt barn skal accepteres på Facebook.

I alt er der blevet modtaget over 20.000 anmeldelser af indhold siden oktober, hvoraf seks er blevet udpeget til at skulle håndteres af den bestyrelse, Helle Thorning er et fremtrædende medlem af.

»Facebook skal følge vores beslutning. Det betyder, at hvis de har taget indhold ned, skal de putte det tilbage. De skal også bruge det som en retningslinje for andre lignende sager,« siger Helle Thorning Schmidt til BBC.

Dette skal Helle Thorning og Co. skal vurdere
  • Et ’screenshot’ af tweets fra den tidligere premiereminister i Malaysia, hvor han skrev: ”Muslimer har retten til af være sure og slå millioner af franske folk ihjel for fortidens masakrer”
  • Billeder af et dødt, fuldpåklædt barn med en tekst på burmanesisk, der spørger, hvorfor der ikke var nogen repressalier mod Kina for dets behandling af Uighur-muslimer.
  • Påståede historiske billeder af kirker i Baku med en tekst, der siger, at Baku er blevet bygget af armenere og spørger, hvor kirkerne er blevet af.
  • Otte billeder på Instagram som indeholdet kvindebryster og brystvorter. Billederne er med en portugisisk tekst omkring brystkræft.
  • Et påstået citat fra Nazi-Tysklands propagandachef Joseph Goebbels.
  • En video om Frankrigs afvisning af brugen af hydroxyklorokinand og Azithromycin som behandling mod covid-19.
Kilde: BBC og Oversightboard.com

Facebook har sammen med andre sociale medier som eksempelvis Twitter, der blandt har været flittigt brugt af den afgående præsident Donald Trump gennem præsidentperioden, på det seneste valgt at have øget fokus på, hvilket indhold der er at finde på deres platforme.

Eksempelvis lavede Twitter under det amerikanske valgkamp 2020 en etikette, der blev sat på opslag, der indeholdt informationer eller andet materiale, hvor der ikke var sikkerhed omkring validiteten.

Læs også