• Opdateret 03/12/2020 kl. 08:28
Erhverv

Blodrødt regnskab: SAS har tabt 6,7 mia. kr.

Det skandinaviske flyselskab er kommet igennem 2020 med et dundrende underskud.

Artiklens øverste billede
Den danske og svenske stat er under coronakrisen blevet endnu større aktionærer i SAS, da flyselskabet havde brug for nye penge via en rekapitalisering. Foto: Tariq Mikkel Khan

Coronakrisen har kostet SAS dyrt. Pandemien, restriktionerne og de parkerede fly har resulteret i det største underskud i det skandinaviske flyselskabs historie.

SAS er således kommet igennem sit 2020-regnskabsår, der gik fra november 2019 til oktober 2020, med et underskud på 9,3 mia. svenske kr., hvilket svarer til 6,7 mia. kr.

»Siden begyndelsen af 2020 har coronavirus grundlæggende ændret luftfartsindustrien via globalt pålagte rejsebegrænsninger og generelle bekymringer over for at rejse i bredere befolkning. SAS er naturligvis ingen undtagelse, og vores kvartals- og årsindtjening blev kraftigt påvirket af den igangværende pandemi,« udtaler Rickard Gustafson, adm. direktør i SAS, i forbindelse med regnskabet.

Regnskabet viser, at omsætningen er blevet mere end halveret. Den svandt ind fra 46,1 mia. svenske kr. til 20,5 mia. svenske kr. for hele året. Ser man alene på udviklingen i fjerde kvartal, dykkede antallet af passagerer med 77 pct. sammenlignet med samme periode sidste år, og det resulterede i et fald i omsætningen på 77 pct. i kvartalet.

»Efter at have oplevet, at efterspørgslen langsomt blev forbedret i løbet af sommeren, førte et stigende antal covid-19-tilfælde i september og oktober desværre til nye restriktioner i hele Europa, og det reducerede efterspørgslen,« lyder det fra Rickard Gustafson.

Flyselskabet har forsøgt at modgå faldet i omsætningen med store reduktioner i omkostninger. Det har bl.a. betydet, at SAS' driftsomkostninger i fjerde kvartal faldt med 53 pct. sammenlignet med samme periode sidste år.

SAS har bl.a. vinket farvel til 5.000 medarbejdere, og samtidig er flere fly blevet sendt på pension tidligere end planlagt. Men besparelserne har altså langt fra været nok til at dæmme op for påvirkningerne fra coronakrisen.

SAS har været ramt så hårdt af coronakrisen, at flyselskabet fik brug for at få tilført friske penge. Det skete i efteråret med en rekapitalisering, som bl.a. medførte, at den danske og svenske stats nu hver er oppe at eje 21,8 pct. af luftfartsselskabet.

Efter små 20 minutters handel på børsen er SAS-aktien faldet med mere end 6 pct.

Mio. svenske kr. 2019/2020 2018/2019
Omsætning 20.513 46.112
Driftsresultat (ebit) -9.549 1.166
Resultat efter skat - 9.275 621

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.