Erhverv

Danskerne vil bruge flere penge på nytårskrudt

Det ligner, at danskerne vil fejre årsskiftet med endnu mere krudt, end de plejer at fyre af.

Danskerne forventes at købe mere nytårskrudt, end de plejer at gøre. Foto: Jens Hartmann Schmidt

2020 er snart forbi, og handlen med fyrværkeri er fra i dag tirsdag derfor blevet åbnet.

Om året ender med et brag, må tiden vise, men det ligner ikke desto mindre, at danskerne vil bruge en ekstra sjat penge på krudt, som kan skyde det nye år ind.

En analyse fra Dansk Erhverv viser, at danskerne samlet forventer at bruge i omegnen af 450 mio. kr. på nytårsraketter og andet nytårskrudt i 2020. En af årsagerne kan ifølge Dansk Erhverv være, at danskerne har fået de indefrosne feriepenge udbetalt.

»Vi ser, at danskerne forventer at slutte året af med et brag – endda større end sidste år, idet fyrværkerisalget forventes at stige med 13 pct. En af årsagerne kan være udbetalingen af de indefrosne feriepenge,« siger Frederik Bergenfelt Friis, politisk konsulent i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

En gennemsnitlig dansk husstand forventer at bruge ca. 170 kr. på fyrværkeri til nytår i 2020, men det er ikke helt ligeligt fordelt på landsdelene.

Landsdelen med det største forbrug pr. husstand er Sjælland uden for Storkøbenhavn, Lolland og Falster, hvor hver husstand i gennemsnit forventer at bruge 230 kr. på fyrværkeri.

Mænd forventer at bruge i gennemsnit 20 kr. mere på fyrværkeri end kvinder, og aldersgruppen fra 40 til 49 år er klart de mest krudtglade.

Blandt disse forventes der at blive brugt 330 kr. på fyrværkeri i husstanden.

»Tendensen er, at andelen af danskerne, som vil købe fyrværkeri, er uændret siden sidste år, men dem, der forventer at købe fyrværkeri, forventer altså at løfte forbruget markant,« siger Frederik Bergenfelt Friis.

At danskerne ser ud til at ville købe lidt mere krudt til årets nytårsfejring, falder sandsynligvis på et tørt sted for fyrværkeriproducenterne.

Fejring af nytårsaften stemmer i sin traditionelle form ofte ikke overens med den smitterisiko, covid-19 fører med sig, og derfor har det noget større fyrværkerimarked i Tyskland måtte sluge en total bandlysning af salg af fyrværkeri til nytårsaften.

Ifølge The Guardian fyrer tyskerne vanligt nytårskrudt af til en værdi af ca. 1,5 mia. kr.

Læs også