Hjemmearbejde har mange ulemper - men lige så mange fordele
Det er ikke kun skidt, når mere end halvdelen af de danske lønmodtagere er sendt hjem for at arbejde, viser en ny undersøgelse, som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA.
Hjemmebrygget kaffe, sutsko, tvivlsomme Skype-forbindelser og simultan børnepasning - hjemmearbejdet har været en stor del af mange lønmodtageres liv siden marts, hvor nedlukningen af Danmark for alvor tog fart.
Det har givet store udfordringer for mange, men har altså også haft sine fordele.
Sådan viser i hvert fald en undersøgelse, som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA.
Hvis man skal starte med de dårlige nyheder, så har ca. 60 pct. af de adspurgte i undersøgelsen f.eks. svaret, at de ser manglende socialt samvær i hverdagene som en betydelig udfordring. Vi savner altså vores kollegaer.
Derudover kunne bl.a. Dansk Magisterforening, DJØF og HK Privat tidligere berette, at fagforeningerne oplevede stor stigning i stress hos hjemsendte lønmodtagere.
»Arbejdsmæssigt har coronakrisen givet os mange erfaringer, både gode og dårlige. Og det er oplagt, at vi tager de bedste af dem med videre i bestræbelsen på at udvikle et fleksibelt arbejdsliv, som tilgodeser de fordele, der ligger i at arbejde i henholdsvis storrumskontoret og på hjemmekontoret. Og med undersøgelsen in mente er det jo heldigvis sådan, at vi får energi af at være sammen med kollegerne – og den energi skal vi naturligvis holde fast i, men det ene udelukker ikke det andet,« siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA, i en pressemeddelelse.
Men når det så er sagt, har næsten lige så stor en andel et ønske om at arbejde meget hjemmefra i fremtiden.
53 pct. af de adspurgte svarede nemlig ja til, om om de ønskede at deres fremtidige arbejdsliv ville give mulighed for mere hjemmearbejde. Og det tyder på, at det ikke har været helt lige så skidt, som først antaget og frygtet.
Blandt andet har størstedelen svaret, at de oplever større fleksibilitet i hverdagen, færre forstyrrelser og at det er lettere at holde fokus på- og færddiggøre de arbejdsopgaver, man har gang i.
Morten Thiessen fra Ingeniørforeningen, IDA, understreger, at undersøgelsen naturligvis blot er et øjebliksbillede, men at han alligevel spår hjemmekontorerne en lys fremtid.
»Det er også den vej, jeg selv tror det vil gå: At vi i en post-corona fremtid vil se nye arbejdsmønstre, hvor de, der har mulighed for det, forener fysisk fremmøde på arbejdspladsen med enkelte arbejdsdage på hjemmekontoret,« afslutter han.