Erhverv

Astrazenecas covid-19 vaccine kan blive godkendt i januar

EMA regner med, at Astrazeneca ansøger om markedsføringsgodkendelse i næste uge, skriver agenturet på Twitter.

EMA regner med, at Astrazeneca ansøger om offciel markedsføringsgodkendelse allerede i næste uge. Arkivfoto

Det Europæiske Lægemiddelagentur, også kaldet EMA, har for kort tid siden meldt ud, at de regner med en officiel ansøgning om markedsføringsgodkendelse af covid-19 vaccinen fra det svensk/britiske medicinalselskab Astrazeneca i næste uge.

Det skriver EMA på Twitter.

Tager Astrazeneca opfordringen fra EMA op, meddeler lægemiddelagenturet, at vaccinen kan få den nødvendige godkendelse af EU-Kommissionen i slutningen af januar.

Dermed kan det blive den tredje vaccine, der er godkendt til brug i EU.

I Storbritannien vaccinerer de allerede nu med Astrazenecas vaccine, der i øvrigt er udviklet i samarbejde med Oxford Univeristy.

Vaccinen er ulig de forrige godkendte vacciner fra Pfizer og Biontech samt Moderna ikke en mRNA-vaccine. Det er derimod en DNA vaccine. DNA’et leveres til celler ved hjælp af en anden virus og forbereder dermed immunforsvaret til at bekæmpe covid-19.

Samtidig har Astrazeneca meldt ud, at de sælger vaccinen for den pris, de selv producerer dem for, hvilket gør den betydeligt billigere end Pfizer og Modernas vacciner. Ifølge Financial Times har Astrazeneca prisfastsat deres vaccinen i omegnen af 18 til 25 kr. pr. dose. Pfizers koster omkring 120 kr. pr. dose, mens Moderna ligger i prislejet 90 kr. til 150 kr. pr dose, skriver FT på baggrund af medicinalselskabernes aftale med den amerikanske regering.

Ifølge Astrazeneca kan deres vaccineopbevares ved køleskabstemperatur modsat Pfizer og Biontechs vaccinebud, der er længst holdbar ved -70 grader celcius.

Ifølge et fagfællebedømt studie om effektiviteten af Astrazeneca og Oxfords vaccine er forskerne nået frem til, at vaccinen er 70 pct. effektiv mod coronavirus. Dette studie er blevet bragt i tidsskriftet The Lancet og er baseret på kliniske forsøg med mennesker i forskellige aldersgrupper i Storbritannien og Brasilien.

Selv har Astrazeneca meldt ud, at vaccinen er 90 pct. effektiv.

BRANCHENYT
Læs også