Erhverv

Økonomer frygter ny konkursbølge: »Vi skubber et større antal konkurser foran«

Foto: Jens Dresling

En bølge af konkurser kan i den kommende tid skylle ind over det danske erhvervsliv. Sådan lyder vurderingen fra flere økonomer, efter at Danmarks Statistik har offentliggjort konkurstal for februar. Ganske vist faldt antallet af konkurser i aktive virksomheder en anelse i februar.

I januar lød tallet på 228, mens det i årets anden måned endte på 212. Men tallene ligger over gennemsnittet for 2020, hvor 185 aktive virksomheder hver måned bukkede under. Og det kan altså blive værre i den kommende tid, lyder det.

»Jeg frygter en ketchup-effekt, når kompensationsordninger og udskydelse af moms- og skattebetalinger ikke længere holder hånden under virksomhederne. Mange af SMVdanmarks medlemmer er helt ude i tovene økonomisk efter de nu på tredje måned er tvangslukkede uden fuldt dækkende kompensationsordninger,« skriver Bjarke Roed-Frederiksen, der er chefkonsulent i SMVdanmark, i en kommentar til tallene.

Det kan dog allerede nu se værre ud i virkeligheden end i statistikkerne, lyder det fra Dansk Erhverv. Det kan bl.a. skyldes, at fristen for at indsende årsrapporter er blevet forlænget under coronakrisen. Den har ført til en udskudt sagsbehandling i Erhvervsstyrelsen og dermed i indberetningen af konkurser, lyder det fra Dansk Erhverv.

»De store udsving i konkurstallene betyder, at vi reelt ikke har et godt overblik over udviklingen i antallet af konkurser i øjeblikket. Det er bestemt ikke hensigtsmæssigt, da de problemfyldte konkurstal øger risikoen for politikfejl,« skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Ligesom i SMVdanmark venter man i Dansk Erhverv, at antallet af konkurser vil stige.

»Vi er desværre ikke i tvivl om, at der kommer en ny konkursbølge i år, spørgsmålet er bare hvor stor den bliver,« lyder det fra Tore Stramer.

Også i landets største bank, Danske Bank, forventer man, at antallet af konkurser i den kommende tid vil stige.

»Vi må regne med, at vi skubber et større antal konkurser foran os. Lånemuligheder og udskudte betalinger har holdt virksomheder, der ellers ville gå ned, gående, og det er ikke realistisk, at de alle sammen kan indhente det tabte igen,« skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

»Der kan komme en bølge allerede her i marts, hvor en stor post af udskudt moms forfalder, mens der stadig er en omfattende nedlukning. Godt nok kommer der en mulighed for at få et nyt lån, men for dem, hvor udsigterne er helt håbløse, kan det være enden nu,« lyder det fra Las Olsen.

Erhvervsminister Simon Kollerup hæfter sig ved, at antallet af konkurser i 2020 var på det laveste niveau i fem år.

»Så ud fra den betragtning må man nok også forberede sig på, at der er nogle virksomheder, der normalt ville være lukket, der har holdt sig kørende længere end normalt. Vi kan selvfølgelig ikke vide, hvordan det udvikler sig fremadrettet, men indtil nu er det gået bedre, end vi havde frygtet,« lyder det i et skriftligt svar fra ministeren.

»Når det er sagt, er vi i regeringen også opmærksomme på, at krisen trækker ud og varer længere, end vi først havde forventet. Derfor har vi sammen med et bredt flertal i Folketinget løbende efterspændt og justeret sikkerhedsnettet, så hjælpen kommer ud til dem, der har allermest brug for den. Det vil vi fra regeringens side fortsat gøre der, hvor det er nødvendigt,« lyder det videre fra Simon Kollerup.

Læs også