Lego-familien får milliardudbytte efter super-år

Lego sprængte i 2020 alle rekorder og satte konkurrenterne til vægs, og det skal også familien mærke. Der vanker udbytte på otte mia. kr. til familiens pengetank, Kirkbi, og Lego Fonden.

Kjeld Kirk Kristiansen (til venstre) har fortsat kontrollen med familiens pengetank Kirkbi, men kapitalen er ligeligt del mellem ham og hans tre børn, Thomas Kirk Kristiansen (til højre), Sofie Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thinggaard. Det er Thomas Kirk Kristiansen, der er familiens aktive repræsentant i Lego. Foto: Mathias Svold Foto: Mathias Svold

Lego blæste i 2020 højt og flot på coronakrise og modvind og landede et resultat, der på alle måder slog rekord.

Det skal ejerfamilien Kirk Kristiansen også kunne mærke. Derfor vil ejerne, som er familiens pengetank Kirkbi og Lego Fonden, modtage otte mia. kr. i udbytte. Det fremgår af Legos regnskab, som kom på gaden onsdag.

Kirkbi får seks mia. kr., og fonden får to mia. kr. Det er samme beløb som sidste år og afspejler, at Lego selv skal bruge store milliardbeløb på investeringer.

Kirkbi ejer 75 pct. af Lego, mens Lego Fonden ejer den sidste fjerdedel. Kirkbi er ejet ligeligt af Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn, Sofie Kirk Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thinggaard. Men det er Kjeld Kirk Kristiansen, der sidder med kontrollen, idet han har godt 60 pct. af stemmerne i selskabet.

Legetøjskoncernen fra Billund kommer spurtende ud af 2020 med en vækst i omsætningen på 13 pct., så den nu runder 43,7 mia. kr. Samtidig er det lykkedes Lego-topchefen Niels B. Christiansen at gøre Lego til en endnu bedre pengemaskine, idet driftsoverskuddet er vokset med 19 pct.

Lego har vundet på coronakrisen, fordi familier over hele kloden har skullet underholde sig selv, og derfor har de købt stort ind af alle former for legetøj og spil - herunder ikke mindst konstruktionslegetøj, som er en kategori Lego dominerer totalt.

Samtidig peger Niels B. Christiansen på, at Lego i de seneste år har investeret massivt i både den digitale salgsplatform, i hele processen med at udvikle og markedsføre nye produkter og i fysiske Lego-butikker, ikke mindst i Kina, og det har givet pote.

Lego helårsregnskab:

Mio. kr. 2020 2019 Ændring i pct.
Omsætning 43.656 38.544 13,3
Driftsresultat 12.912 10.837 19,1
Nettoresultat 9.916 8.306 19,4
Antal ansatte (fuld tid) 17.431 16.112 8,2

»Antallet af besøgende på Lego.com blev fordoblet (til en kvart milliard besøgende, red.) i 2020, mens Lego koncernen samtidig fortsatte sin globale ekspansion med fysiske butikker. I 2020 åbnede 134 nye Lego brandede butikker, heraf 91 i Kina. Det bringer det samlede antal Lego butikker globalt på op 678,« forklarer Lego om udviklingen i 2020.

I år forventer legetøjskoncernen at åbne 120 butikker, de 80 i Kina - som har udvist en vækst på et højt tocifret beløb, fortæller Niels B. Christiansen uden, at han vil sætte tal på.

»Det bedste ved regnskabet er, at de store investeringer vi i de seneste par år har lavet i porteføljen af legetøj, i brandet, i vores onlineplatform, i digitaliseringen af koncernen - det virker. Det kaster af sig nu,« siger Niels B. Christiansen om 2020.

BRANCHENYT
Læs også