Serier

Vaccine blev opdaget med en nål i en kostald

En engelsk landmand i en kostald var en af pionererne i en banebrydende opdagelse, der har reddet millioner af menneskeliv – nu også fra dødsfald på grund af covid-19. I Danmark kan vi også være med, når det gælder vacciner.

Corona rammer verden
Af frygt for en ny koppe-epidemi strømmede folk til Serum Instituttet for at blive vaccineret i september 1970. En norsk studerende var blevet smittet med kopper på en tur til Afghanistan og døde af sygdommen under sin indlæggelse på Blegdamshospitalet. I dag er sygdommen udryddet. Foto: Jacob Maarbjerg Massevaccination mod covid-19 i Øksnehallen. Foto: Stine Bidstrup I 1961 indførtes vaccine mod kighoste i en blandingsvaccine med difteri og stivkrampe - også kaldet 'triple-vaccine'. Det medførte store kødannelser udenfor Statens Serum Institut. Her vaccineres en lille dreng. Offentlig poliovaccination. Børn spiser sukker med vaccine Offentlig poliovaccination. Børn spiser sukker med vaccine Offentlig poliovaccination. Børn spiser sukker med vaccine

Når danske forskere på Københavns Universitet nu forsøger at give deres bidrag til at bekæmpe coronavirus, bygger de på en lang dansk tradition for at være med helt i front, når det gælder vacciner.

På et tidspunkt stod dansk vaccineforskning endda så markant, at Statens Serum Institut ifølge Morten A. Skydsgaard, museumsinspektør og fagleder for medicinhistorie på Steno Museet ved Aarhus Universitet, udviklede sig til en af de »mikrobiologiske højborge i Europa« i første halvdel af 1900-tallet. ..

BRANCHENYT
Læs også