Danskerne har brugt flere penge på take away under corona – især to kategorier stikker af
Take away-platformen Hungry har oplevet en markant forøgelse i antallet af bestillinger under coronapandemien - og det er ikke kun antallet, men også værdien af ordrerne, der er steget.
Danskerne har haft hang til at forkæle dem selv med ekstra god og dyrere take away under coronapandemien. Det er i hvert fald, hvis man skal tolke på et nyt dataudtræk fra den landsdækkende take away-platform Hungry.
Udtrækket, som dækker over 2.000 restauranter og de 11 mest populære madkategorier hos Hungry, viser, at kunderne i gennemsnit brugte langt flere penge per ordre i 2020-2021.
Bortset fra sandwich, er alle kategorierne steget, og samlet set er der tale om, at værdien af ordrerne bestilt via Hungry er steget med næsten 10 pct.
»Vi ser nogle interessante tendenser under coronapandemien, der et langt stykke hen ad vejen handler om, at danskerne har villet forkæle sig selv under nedlukningen. Det munder blandt andet ud i, at danskerne bestiller mad fra mere eksklusive restauranter, og måske endda også topper det med nogle af de lidt dyrere retter fra menukortet,« siger Rune Risom, der er adm. direktør hos Hungry, i en pressemeddelelse.
Topscoreren er sushi med en stigning på næsten 20 pct. Før corona ramte, bestilte de danske Hungry-kunder i gennemsnit sushi for 342 kr., men i takt med at Danmark lukkede mere og mere ned, steg det tal til 409 kr.
Nummer to på listen mærkede Thai-restauranterne en stigning på ca. 17 pct. fra 242 kr. til 296 kr. per ordre. Tendensen kan thai-kæden Wokshop, der har 10 restauranter i Storkøbenhavn og Odense, nikke genkendende til.
»Kunderne har i stigende grad købt flere forretter og snacks i kombination med Wokhops wok og karry retter,« forklarer Allan Johansen, der er HR- og salgsdirektør hos Wokshop og tilføjer: »Alt i alt viser det et tydeligt billede af, at kunderne fokuserer på kvalitet og selvforkælelse.«
Også en klassiker i form af grillmad så en betragtelig stigning i værdien af den gennemsnitlige ordreværdi. Her lød stigningen på lidt over 12 pct.
Hungry-direktør Rune Risom ser også tendens mod, at danskerne bestiller mere varieret fra flere forskellige restauranter, hvilket måske også hænger sammen med, at nye restauranter åbnede op for take away under corona.
»Vi har jo oplevet en stor vækst i antallet af nye, typer af restauranter vi tilbyder vores kunder, herunder også de mere eksklusive. Det har været med til at løfte kvaliteten af take away hos Hungry men også generelt i markedet. Det betyder også, at vores madudvalg er vokset markant og er blevet langt mere varieret end tidligere, og det hører selvfølgelig også med til forklaringen,« siger han.
Trods de nye tendenser er det dog stadig pizzaer, som sidder ubestridt på tronen på listen over danskernes favoritter, når det kommer til take away, men sushi har alligevel formået at tage nogle andele fra madkategorien.
Pizza står i øjeblikket for 62,5 pct. af omsætningen hos Hungry – men det er 12 pct. mindre end før corona. Sushi har fordoblet sin andel til 11,3 pct., og tredjepladsen går til burgere med 7,2 pct. af ordrerne hos platformen.
Hungry oplyser, at der de seneste 12 måneder er leveret mad for mere end 450 mio. kr. via take away-platformen. Over 2.000 restauranter er i dag koblet op på Hungry, og målet er at nå 3.000 inden for en kort årrække.