Serier

Nyt kapitel: Sådan går det nu for Lars Juhl, der fuckede sit liv op. Læs det nye kapitel her. Vi har låst en del af det op.

Indisk coronavariant har spredt sig til 74 lande over hele verden

Udbruddet af Delta-varianten er blevet bekræftet i Kina, USA, Afrika, Skandinavien og lande omkring Stillehavet.

Corona rammer verden
Frygten for den indiske coronavariant, Delta, fik mandag Storbritanniens premierminister Boris Johnson til at udskyde den fulde genåbning til 19. juli. Verden over spreder Delta-varianten sig. Foto: Jason Alden

I store dele af verden er coronaen i voldsom udvikling. Det skyldes ikke mindst, at den indiske Delta-variant har spredt sig til 74 lande. Antallet af smittetilfælde fordobles omtrent hver anden uge i USA, mens det på vore breddegrader især er England, der er plaget af den indiske variant.

Antallet af smittetilfælde er i den seneste uge steget 64 pct. i England, og netop den indiske variant er i dag skyld i over 90 pct. af smittetilfældene i landet, skriver The Guardian.

Det britiske medie citerer forskere, heriblandt Ashish Jha, dekan for Brown University’s folkesundhedsfakultet i USA, for at betegne den som »den mest smitsomme variant, vi har set hidtil«. Delta-varianten skulle angiveligt forårsage mere alvorlige symptomer og sygdomsforløb end nogen anden variant. Ifølge erfaringer fra Indien har man således oplevet mavesmerter, kvalme, opkastning, appetitløshed, høretab og ledsmerter.

Det fik premierminister Boris Johnson til mandag eftermiddag at meddele, at den planlagte, fulde genåbning bliver udskudt i fire uger til den 19. juli på grund af den tiltagende smitte.

Udbruddet af Delta-varianten er blevet bekræftet i Kina, USA, Afrika, Skandinavien og lande omkring Stillehavet.

Især eksempler fra Guangzhou i Kina har været bekymrende. Der har sundhedspersonale rapporteret, at 12 pct. af patienterne er blevet alvorligt eller kritisk syge inden for tre til fire dage efter symptomtegn - op til fire gange højere end ved tidligere udbrud - og syge personer, der smitter flere mennesker.

Men måske værst af alt så har Delta-varianten tilsyneladende været stærk nok til at forcere diverse grænse-og karantæneforanstaltninger. I Australien er der således set tilfælde i Melbourne på trods af streng kontrol. Ud over at være mere smitsom menes denne variant også at være mere modstandsdygtig over for vacciner. Især blandt personer, som ikke er færdigvaccinerede.

Verdenssundhedsorganisationen WHO udpegede i april Delta-varianten til en variant, der skulle holdes øje med. En måned efter vakte den WHO’s ”bekymring”.

Og nu har den altså spredt sig til 74 lande verden over.

Også i Danmark tager man Delta-varianten meget alvorligt. 800 elever med tilknytning til Grønnevang Skole i Hillerød er blevet sendt hjem, efter at der i weekenden blev fundet smitte i fem forskellige klasser, hvorefter nære kontakter blev sendt i isolation og bedt om at blive testet. Siden er der fundet smitte i yderligere fire klasser. Derfor skal også nære kontakters nære kontakter sendes hjem, og som konsekvens lukker skolen nu, skriver Sjællandske Nyheder.

Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, udtrykker også bekymring for Delta-varianten.

»Det er den sorte sky, vi skal holde øje med hen over sommeren. Den er markant mere smitsom end den variant, der dominerer nu,« siger han.

En anden dansk ekspert, ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital, Svend Ellemann-Eriksen, mener dog, at Danmark stadig har fint styr på coronavarianterne.

»Vi regner ikke umiddelbart med, at det bliver et problem i Danmark, men vi er meget opmærksomme på det. Det er derfor vi opdeler i varianter, så vi har et overblik over, hvad vi har i Danmark,« siger han.

Den indiske variant er ifølge Statens Serum Institut 50 pct. mere smitsom end den britiske variant.

Læs også