Ikea i Frankrig får bøde på 7,4 mio. kr. for at spionere ansatte

Ikea i Frankrig er blevet kendt skyldig i at have overvåget ansatte ved hjælp af bl.a. privatdetektiver. Tidligere Ikea-chef idømmes betinget fængsel, mens selskabet får en bøde på 7,4 mio. kr.

Det multinationale Ikea har omkring 430 forretninger i mere end 50 lande på verdensplan. Foto: Philip Davali

En spektakulær sag i Frankrig med ét af verdens største og mest kendte brands har fundet sin vejs ende.

Det svenske møbelhus Ikea er blevet idømt en møde på 7,4 mio. kr. for at have overvåget flere ansatte ved hjælp af bl.a. privatdetektiver gennem adskillelige år. Samtidig er den nu tidligere chef for Ikeas franske afdeling Jean-Louis Baillot idømt to års betinget fængsel samt en bøde på omkring 370.000 kr.

Det skriver Reuters.

Overvågningen blev afsløret af undersøgende journalister fra medierne Le Canard enchaîné og Mediapart i 2012.

Ingka Group, der ejer Ikea i Frankrig, har tidligere selv fordømt den praksis, der blev praktiseret. Selskabet har også undskyldt og indført nye omfattende regler, som skal forhindre, at noget lignende kan ske igen.

Også to tidligere chefer, ni andre personer fra den øverste ledelse samt fire politifolk var tiltalt i sagen for at have hjulpet med ulovlig indsamling af oplysninger om ansatte, utilfredse kunder og jobansøgere hos Ikea i Frankrig. Spionagen har bl.a. været et spørgsmål om at få adgang til fortrolige oplysninger i straffeattester.

Afsløringerne i 2012 førte til, at Ikea i Frankrig har fyret fire topchefer.

En af disse topchefer havde bl.a. sendt lister med ansattes navne til privatdetektiver for at indhente oplysninger om alt fra poltisk overbevisning til faglige aktiviteter. Samtidig havde møbelgiganten også ansat skuespillere, der skulle infiltrere varehuset for at overvåge personalet.

Det multinationale Ikea har omkring 430 forretninger i mere end 50 lande på verdensplan. I Frankrig har kæden 34 varehuse og over 10.000 ansatte.

Læs også