Efter amerikansk afvisning: Orphazyme-aktie falder med 70 pct.

Det danske biotekselskab Orphazyme styrtdykker på børsen, efter at amerikanske FDA har afvist lægemiddelkandidaten arimoclomol.

Orphazymes lægemiddelkandidat arimoclomo er ikke blevet godkendt af amerikanske FDA. Foto: Orphazyme/PR

Orphazyme styrtdykker på børsen. Aktiekursen faldt fra handelsdagens begyndelse med mere end 75 pct., men efter en times handel lyder faldet nu på 70 pct.

Det voldsomme kursfald er blevet udløst af en melding om, at den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA har afvist at godkende det danske biotekselskabs eneste lægemiddelhåb. Det drejer sig om midlet arimoclomol til behandling af Niemann-Pick type C.

Denne melding blev udsendt via en fondsbørsmeddelelse klokken 7 fredag morgen, og med den fulgte en nedjustering. Orphazyme venter f.eks. at have 50 mio. kr. tilbage i kassen ved årets udgang.

»Vi er modløse over resultatet af FDA’s gennemgang taget i betragtning af det presserende behov for ny terapeutisk mulighed for NPC, men vi er fortsat forpligtet til at arbejde med det mål at levere arimoclomol til familier, der lever med de udfordrende sygdomme,« udtaler Christophe Bourdon, der er adm. direktør i Orphazyme, i meddelelsen.

Ifølge Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, bliver Orphazymes største udfordring at finde penge og data, der er overbevisende nok til, at investorerne fortsat vil tro på selskabet. Han kalder situationen for »håbløs«.

Med dagens fald er den seneste udvikling i Orphazyme-aktien blevet vendt på hovedet. Inden handelsdagens begyndelse var aktien på en uge steget med ca. 194 pct. Den vilde udvikling begyndte på det amerikanske aktiemarked, hvor Orphazyme også er noteret.

På én enkelt dag i sidste uge steg aktien på det amerikanske marked en overgang med ca. 1.400 pct. Kursen faldt dog senere tilbage, så den sluttede dagen med en stigning på lidt over 300 pct. Denne kursbevægelse førte også til stigning på den danske børs, hvor Orphazyme torsdag blev handlet til en kurs på 100 kr. pr. aktie. Det gav selskabet en markedsværdi på ca. 3,5 mia. kr.

Selskabets markedsværdi er nu reduceret til lige omkring 1 mia. kr.

Læs også