Erhverv

Hvidvask for 200 mio. kr: Nu er der faldet dom i sagen

Seks mænd er dømt i en større sag om organiseret hvidvask for mere end 200 mio. kr., hvoraf tre af mændene er idømt længere fængselsstraffe.

I alt seks mænd er dømt i sagen om hvidvask for 200 mio. kr. Arkivfoto: Andreas Merrald.

Seks personer er dømt for deres roller i en større sag om organiseret hvidvask for mere end 200 mio. kr.

Mandag idømte Retten i Kolding en 58-årig mand fængsel i fem år, en 49-årig mand fik et år og ni måneder, mens en 34-årig mand skal i fængsel i fire år og seks måneder. Sidstnævnte er desuden blevet udvist af Danmark for bestandigt.

Det bekræfter Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Sagen er ikke slut, for nu vil myndighederne se på de selskaber, der så at sige har været kunder i fakturafabrikken.

Nathalie Ghiorzi Elias, specialanklager for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK)

De tre domme kommer oven i yderligere tre domme i sagen, hvor tre øvrige i torsdags blev idømt i alt 13,5 års fængsel for deres roller i sagen.

De tre, der mandag blev dømt, har været en del af et setup med udstedelse af fiktive fakturaer for levering af arbejdskraft, varer eller ydelser for flere hundrede danske virksomheder. Formålet var, at virksomhederne så kunne anvende disse fakturaer til at få hvidvasket penge.

Samtidig var én af de tre dømte direktør i en virksomhed, der udstedte fiktive fakturaer, og han sendte undervejs et trecifret millionbeløb til udlandet, og han er dømt for både at agere stråmandsdirektør samt aktivt at have deltaget i at hvidvaske penge.

Det oplyser Nathalie Ghiorzi Elias, der er specialanklager for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), som har efterforsket sagen i samarbejde med Særlig Efterforskning Øst.

»Med dagens domme har vi igen fået markante fængselsstraffe til to hovedmænd i sagen. De har via et meget organiseret set-up med en fakturafabrik brugt falske fakturaer til at hvidvaske penge. Det bliver der slået hårdt ned på. Men sagen er ikke slut, for nu vil myndighederne se på de selskaber, der så at sige har været kunder i fakturafabrikken,« siger Nathalie Ghiorzi Elias i pressemeddelelsen.

Læs også
Top job