Erhverv

Formuen er eksploderet: Manden bag coronavaccine stormer frem på liste over de rigeste

Ugur Sahin, der sammen med sine kone står bag BioNTech, har set formuen stige med svimlende mange milliarder i 2021.

Ugur Sahin, topchef i og medstifter af tyske Biontech, er blevet særdeles velhavende i år. Foto: Reuters/Fabian Bimmer

Tyske Ugur Sahin er blevet kendt som manden bag coronvaccinen fra Pfizer og BioNTech. En vaccine, der er skabt gennem den revolutionerende mRNA-teknologi.

At det har været godt for Ugur Sahins personlige formue at skabe en effektiv coronavaccine, er der vist ingen tvivl om. Onsdag steg BionTech-aktien med knap 18 pct. Det betyder, at aktien hidtil i 2021 er omkring femdoblet i værdi.

Ugur Sahins aktiepost i BioNTech, hvor han også er topchef, er dermed blevet mange penge værd. Som i rigtigt mange penge.

Ifølge opgørelsen over verdens rigeste hos Bloomberg indtager Ugur Sahin nu en samlet 117. plads med en estimeret formue på 111 mia. kr.

Sahin kom først med på listen over verdens 500 rigeste i december, da coronavaccinen fra Pfizer og BioNTech lige var blevet godkendt. Dengang var formuen markant mindre.

Alene i 2021 er Ugur Sahins formue steget med 89 mia. kr. - den 17. største stigning i verden i år. Kun overgået af nogle af de absolut rigeste som Tesla-topchef Elon Musk og Facebook-grundlægger Mark Zuckerberg.

I januar 2020 aflyste forskerne i det tyske biotekfirma BioNTech deres ferie. Virksomhedens topchef Ugur Sahin havde læst en artikel om den nye coronavirus, der spredte sig i Kina, og Sahin var overbevist om, at det ville udvikle sig til en global pandemi. BioNTech lancerede Projekt Lightspeed, som skulle finde en vaccine.

»Det føltes ikke som en mulighed, men som en pligt at gøre det. For jeg indså, at vi kunne være blandt de første i verden til at finde en vaccine,« sagde Ugur Sahin i efteråret til New York Times.

Coronavaccinen sendte fra den ene dag til den anden 55-årige Ugur Sahin og den to år yngre hustru Özlem Türeci, der begge er kræftforskere og stiftere af BioNTech, ind i det internationale rampelys.

De bor med deres teenagedatter i en beskeden lejlighed i byen Mainz og cykler til arbejde, og begge er kendt for at være indædt fokuserede på videnskaben. Men parrets filosofi om, at der skal forretning til for at få forskningsresultater ud til patienterne, har gjort dem til nogle af Tysklands rigeste mennesker.

Ugur Sahin, der emigrerede som fire-årig fra Tyrkiet til Tyskland sammen med sine forældre, og Özlem Türeci, som også har tyrkiske rødder, stiftede BioNTech i 2008. Før det havde de stiftet selskabet Ganymed, der forskede i kræftbehandling, og som i 2016 blev solgt til japanske Astellas Pharma for et milliardbeløb.

Det er ikke kun Ugur Sahin fra BioNTech, der er blevet særdeles rig på at have udviklet en godkendt coronavaccine. Topchefen hos Moderna, Stéphane Bancel, har ifølge Bloomberg set formuen stige med knap 61 mia. kr. i 2021.

Læs også