Erhverv

Man behøver ikke være krumrygget og ligbleg for at arbejde med it

IT-branchen bliver fejlagtigt opfattet som et sted fyldt med halvkvabsede mænd med hentehår og håndværkersprækker, samt splejsede, ligblege unge fyre med hættetrøje. Virkeligheden er dog en helt anden.

Annette Otto, HR-direktør i it-leverandøren Atea

I denne tid tager 6.901 nyudklækkede universitetsstuderende de første spæde skridt på en it-uddannelse, der skal bane vejen for deres fremtidige karriere. Det er desværre kun en lille stigning på 7 procent i antal optagne på it-uddannelserne sammenlignet med 2019, og samtidig er kønsfordelingen igen i år helt skæv med blot 30 procent kvinder blandt de optagne. Det er godt nok en stigning på 18 procent i forhold til 2019, men det ændrer ikke på det triste faktum, at vi fortsat går glip af mange dygtige, kvindelige it-talenter.

Det er ikke fordi, jeg ønsker at male fanden på væggen. Men vi står overfor et akut samfundsproblem, hvor manglen på kvalificeret it-arbejdskraft risikerer at sætte Danmarks rolle som frontløber på den digitale udvikling over styr. En udvikling, som ellers virkelig har taget fart under coronapandemien.

Vi må sætte ind på alle fronter – både på politisk-, branche- og virksomhedsniveau, hvis Danmark ikke skal sakke bagud i den digitale udvikling og om få år stå med et samfundsproblem, som det vil have meget lange udsigter at løse. Der skal oprettes flere studiepladser på it-uddannelserne, der skal fokus på it allerede i folkeskolen, og så bør vi kigge nærmere på mulighederne for at rekruttere udenlandske it-eksperter til Danmark.

Vi i branchen skal selvfølgelig også gøres vores. Vi har eksempelvis et særligt ansvar for at promovere mangfoldigheden inden for it, der indeholder mange andre karrieremuligheder end de tunge og nørdede it-profiler.

Myter afholder kvinder fra it

Jeg møder af og til mennesker, der har en fuldstændig fejlagtig opfattelse af, hvordan det er at arbejde i it-branchen. Opfattelsen bygger på klichéfyldte, men desværre udbredte myter om, at it enten er for a) halvkvabsede mænd med hentehår og håndværkersprækker, der fifler med kabler og switches i et serverrum eller b) splejsede, ligblege unge fyre med hættetrøje, der taler i kodesprog og sidder krumryggede foran computeren i halvmørke uden overhovedet at ænse overgangen fra dag til nat.

Måske der engang har været noget om snakken, men i dag er det langt fra den virkelighed, som jeg møder i min dagligdag.

Hos Atea har vi i samarbejde med Voxmeter foretaget en undersøgelse blandt 1.004 kvinder for at forstå, hvorfor de afholder sig fra en karriere i it. Tallene er på en og samme tid utroligt lovende og skræmmende. Zoomer vi eksempelvis ind på den yngste målgruppe, er det faktisk tæt på hver anden (45,2 procent), der finder et job i it-branchen attraktivt set i forhold til andre brancher. Interessen er der altså.

Imidlertid ser det også ud, at kvinderne har en række fordomme om branchen, der afholder dem fra at vælge den vej i sidste ende – formentlig præget af føromtalte myter. Blandt andet antager flere end halvdelen af de adspurgte kvinder (52,3 procent), at det er stillesiddende arbejde, mens omkring hver femte peger på, at branchen er svær og teknisk (22,1 procent), at der er få kvinder (20,2 procent) og/eller at branchen er lig med en stor arbejdsbyrde (18,1 procent).

Det er sådan set ikke, fordi alle antagelserne er direkte forkerte. Men et job i it-branchen kan være virkelig mange ting. I Atea har vi diskuteret antagelserne med vores kvindelige medarbejdere, som kun delvist kan nikke genkendende til den virkelighed, der tegnes af tallene. De understreger alle, at det kommer helt og holdent an på, hvilken rolle, man ønsker – og hvad man gør det til.

Hos Atea arbejder vi derfor på at sikre, at vores rekrutteringsproces i lige så høj grad er målrettet kvinder som mænd. Vi udvikler og promoverer kvindelige rollemodeller, der kan bane vejen for andre kvinder og give et ærligt indblik i, hvad branchen egentlig har at byde på – og aflive de myter, der tilsyneladende lader til at være en klods om benet på vores talentsultne branche.

På vegne af mine kvindelige såvel som mandlige kolleger vil jeg gerne slå en stor fed streg under, at der er plads til alle i it-branchen – og at hverken kvinder eller mænd behøver drikke cola, sidde i mørke eller lege med kabler for at være med. Ligesom man ikke behøver sidde stille på en kontorstol dagen lang, have en uoverskuelig arbejdsbyrde eller tale i kodesprog. Til gengæld kan vi garantere, at man kommer til at arbejde med og bidrage til den digitale – og fuldstændig afgørende – udvikling af Danmark. Sammen med et helt hold af dygtige, dedikerede og heldigvis meget forskellige kolleger.

Annette Otto

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.