Erhverv

Lars Windfeld stævnet for stort millionbeløb efter konkurs i Titus Olie og Gas

Både Lars Windfeld og advokaten Jesper Ørskov er blevet stævnet af utilfredse investorer, som kræver erstatning for deres tab efter en konkurs.

Lars Windfeld, tidligere målmand og direktør i AGF, sad i bestyrelsen og var hovedaktionær i det konkursramte selskab Titus Olie og Gas. Foto: Bonnerup Claus/Ritzau Scanpix

En gruppe utilfredse investorer har nu stævnet AGF-ikonet Lars Windfeld for et trecifret millionbeløb.

Det er sket som en udløber af konkursen i Titus Olie og Gas, hvor Windfeld var hovedaktionær og bestyrelsesmedlem.

Stævningen er indleveret ved Retten i Aarhus, og erstatningskravet er ligeledes rettet mod advokat Jesper Ørskov, der var bestyrelsesformand i Titus Olie og Gas og desuden kendt som næstformand i AGF.

Titus Energy Group
Lars Windfeld er eneejer og direktør i Titus Energy Group (nu Aarhus Energy Group), der har fungeret som største aktionær for nedenstående Titus-selskaber:
  • Titus Olie & Gas (under konkurs)
  • Titus Formuepleje (under konkurs)
  • Titus Partner (opløst efter konkurs)

Stævningen oplyses der om i en pressemeddelelse fra Foreningen af Kritiske Titus-investorer, hvor over 300 personer har samlet sig efter Titus’ konkurs i foråret 2020.

»Vore advokater – DLA Piper Denmark Advokatpartnerselskab og Winther Høy Advokatfirma – er under deres vurdering af, om Titus og selskabets ledelse har et erstatningsansvar overfor investorerne, afdækket forhold, der eventuelt efter en politiefterforskning kan udgøre strafbare forhold,« skriver investorerne i pressemeddelelsen.

Investorerne har tidligere fortalt, at de risikerer et tab i omegnen af 500 mio. kr. på deres investering i 60 amerikanske Titus-projekter, som ifølge investorerne viste sig at være værdiløse uden det lovede afkast.

Sådan fungerede investeringerne
  • Investorer skød sammen med Titus Formuepleje et beløb på typisk mellem 2 og 4 mio. kr. i et kapitalselskab
  • Det skete både gennem frie midler, pensionsmidler eller selskabsmidler
  • Derefter blev der lavet et amerikansk datterselskab, der investerede i en såkaldt working interest-andel
  • En working interest er et investeringsprodukt, der giver ejeren ret til en nettoandel af den indtjening, som indvinding af olie og naturgas i et afgrænset område i USA giver

Lars Windfeld skriver i en udtalelse til Finans, at han har »erfaret«, at han blevet stævnet.

»Situationen er den, at investorerne har investeret i olieprojekter, og det er ikke gået som forventet, da oliepriserne bl.a. i 2020 var historisk lave og for første gang nogensinde var værdien negativ. En situation, der på ingen måde var forudset af branchen,« skriver han og fortsætter:

»Jeg forstår godt, at investorerne - som jeg - ærgrer sig over en fejlslagen investering, men Titus har drevet ærlig, redelig og transparent virksomhed, og jeg kan pure afvise enhver kritik.«

Windfeld har tidligere over for Finans afvist at have gjort noget forkert, mens Ørskov har udtryk sin forundring over investorernes fremgangsmåde, og at han har »fuldstændig« ro i maven omkring sagen.

I december valgte de utilfredse investorer at politianmelde Lars Windfeld og samtidig henvende sig til Finanstilsynet om sagen.

Dengang kunne foreningen af utilfredse investorer fortælle om en advokatrapport, der havde den konklusion, at »der er grundlag for at rejse krav om erstatning mod bl.a. den tidligere ledelse i Titus Olie & Gas A/S som følge af mangler ved de udarbejdede prospekter.«

De forhold, som investorerne mener både er strafbare og vil have Titus-ledelsen holdt ansvarlig for, ligger alle i perioden frem til 2020. Ifølge foreningen er der således ingen sammenhæng med den turbulens, der opstod på oliemarkedet som følge af coronakrisen.

Kollapset i olieprisen i 2020 er ellers fremhævet af Lars Windfeld som hovedårsagen til konkursen i Titus Olie og Gas.

Lars Windfeld har en fortid som mangeårig målmand og direktør i AGF.

Læs også