Erhverv

På vej mod normale rejseregler: Politisk flertal dropper coronarejsevejledningerne

Justitsministeriet oplyser, at et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om at droppe de særlige rejsevejledninger, der har været gældende under corona.

Foto: Scanpix.

Et bredt flertal i Folketinget er tirsdag aften blevet enige om en aftale, der betyder markante lempelser og en forenkling af rejserestriktionerne, der blev indført som følge af Covid-19.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

At vi nu kan vende tilbage til mere normale tilstande, når det gælder rejser til udlandet, skyldes den store udrulning af vacciner både i Danmark og Europa.

Det er regeringen, der sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet er blevet enige om, at COVID-19-rejserestriktionerne bør afspejle dette.

Aftalen betyder, at rejsevejledningerne hos Udenrigsministeriet ikke længere som udgangspunkt tager afsæt i coronapandemiens udbredelse, men i stedet afspejler sikkerhedssituationen i udlandet.

Med aftalen vil der også blive færre indrejserestriktioner.

De indrejseregler, der fastholdes vil fokusere på rejsende, der hverken er vaccinerede eller tidligere smittede.

Nye ud- og indrejseregler

Partierne er blevet enige om følgende, hvad gælder udrejse (gældende fra fredag den 15. oktober 2021):

  • Udenrigsministeriet rejsevejledninger normaliseres, så de ikke længere farves efter COVID-19 smitte i et land, men efter sikkerhedsfaktorer for den rejsende som terror, krig, uro mv.
  • Mange lande har fortsat COVID-19 restriktioner. Derfor skal den rejsende danske turist fremover forholde sig til sikkerhedsniveauet i rejsevejledningerne og rejsemålets indrejseregler på ambassadernes COVID-19 hjemmesider.
  • Ikke-vaccinerede rejsende vil på coronasmitte.dk kunne læse om de restriktioner, der gælder efter hjemkomst til Danmark ift. test-og isolationskrav. Ikke-vaccinerede skal derudover være særligt opmærksomme på, at flere lande fortsat ikke tillader indrejse, medmindre man er vaccineret.

Partierne er blevet enige om følgende, hvad gælder Indrejse (gældende fra mandag den 25. oktober 2021):

  • I EU- og Schengenområdet vil personer, der er færdigvaccinerede, tidligere smittede og personer, som har en negativ test, fremover kunne rejse ind i Danmark uden restriktioner. For øvrige vil der gælde et krav om, at de skal testes senest 24 timer efter indrejse til Danmark. Kravet vil også gælde personer med dansk statsborgerskab eller med fast bopæl i Danmark, når de indrejser i Danmark.
  • For hele verden fjernes kravet om anerkendelsesværdigt formål og kravet om test forud for indrejse.
  • Politiets COVID-19-relaterede grænsekontrol ophører.
  • Færdigvaccinerede fra OECD-lande, lande fra EU’s positivliste, som Danmark har åbnet for, og lande, der løbende tilknyttes EU’s coronapasordning, kan indrejse i Danmark uden krav om test og isolation.
  • For ikke-vaccinerede, der indrejser fra lande fra EU’s positivliste, som Danmark har åbnet for, kræves der test efter indrejse.
  • Indrejsende fra øvrige lande vil skulle testes og gå i isolation efter indrejse.
  • For krydstogtturisme vil der gælde krav om coronapas før ombordstigning samt krav om test før landgang i Danmark, såfremt der udbryder smitte på skibet.

For EU- og Schengenområdet vil personer, der er færdigvaccinerede, tidligere smittede og personer, som har en negativ test, fremover kunne rejse ind i Danmark uden restriktioner.

For øvrige vil der gælde et krav om, at de skal testes senest 24 timer efter indrejse til Danmark. Kravet vil også gælde personer med dansk statsborgerskab eller med fast bopæl i Danmark, når de indrejser i Danmark. Og så ophæves politiets særlige grænsekontrol.

»I Danmark står vi et godt sted, hvor Covid-19 ikke længere er en samfundskritisk sygdom, og størstedelen af befolkningen nu er vaccineret. Derfor er det ikke længere nødvendigt at opretholde politiets intense indrejsekontrol, hvor blandt andet. turister uden for EU skal have et bestemt formål for at blive tilladt indrejse i Danmark,« siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i en skriftlig kommentar.

Rejsevejledningerne normaliseres fra fredag 15. oktober 2021 - lige før efterårsferien.

De nye indrejseregler træder i kraft fra mandag den 25. oktober 2021.

Partierne holder samtidig fast i, at der fortsat er behov for et beredskab, som hurtigt og effektivt kan aktiveres, hvis der opstår nye virusvarianter, der kan true epidemikontrollen herhjemme.

»Efter halvandet år, hvor covid-19 har bestemt, hvor vi kunne rejse hen, og hvem der kunne besøge Danmark, vender vi nu tilbage til langt mere normale tilstande. Det er først og fremmest danskernes fortjeneste, der er i stor stil har takket ja til vaccination og givet os god kontrol med epidemien. Hvis epidemikontrollen bliver truet af bekymrende varianter i udlandet, er vi klar til at reagere,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke ligeledes i en skriftlig kommentar.

Læs også