Erhverv

Torsdag åbner forskudsopgørelsen: Mange danskere opfordres til at justere

Skattestyrelsen sender en opfordring til de mange danskere, der har fået eller skiftet job som følge af den rekordhøje beskæftigelse.

Byggebranchen er et af de steder, hvor beskæftigelsen er fløjet op i løbet af 2021. Foto: Martin Lehmann

Beskæftigelsen i Danmark er disse måneder rekordhøj. Et regulært jobboom er i gang.

Derfor sender Skattestyrelsen nu en opfordring til de mange danskere, som enten er kommet i job eller har skiftet arbejde i løbet af 2021.

Forskudsopgørelsen
  • Skattestyrelsen åbner for adgang til forskudsopgørelsen for 2022 den 18. november
  • Opgørelsen skal ses som et løbende budget for den enkelte over indkomst og skat for året
  • Af opgørelsen fremgår den forventede indkomst, fradrag og skatteprocenten
  • Forskudsopgørelsen ændrer sig imidlertid, hvis der sker store ændringer i f.eks. personlige indtægter og fradrag

Det sker i forbindelse med, at Skattestyrelsen torsdag den 18. november åbner for forskudsopgørelsen, som er et løbende budget for den enkelte over indkomst og skat for det kommende år. Altså i det her tilfælde 2022.

»Har en borger ændret sin indtægt i TastSelv, laver vi den følgende forskudsopgørelse ud fra det, borgerne har oplyst. Men vi helårsomregner ikke. Så har man fx været i job i seks måneder (i 2021, red.) og oplyst sin forventede indtægt for det halve år, skal man sørge for at ændre tallene i forskudsopgørelsen, så indtægten svarer til den forventede årsløn, hvis man forventer at blive i jobbet,« siger Jan Møller Mikkelsen, underdirektør i Skattestyrelsen, i en pressemeddelse.

Skattestyrelsens egne tal viser, at mere end 134.000 borgere har ændret deres forventede indtægt i forskudsopgørelsen fra 0 kr. til et beløb i perioden fra januar til oktober 2021. Der kan fx være tale om et ungt menneske, der har fået sit første job, eller borgere, der går fra dagpenge til lønindkomst. Hører man til den sidste gruppe, er det desuden vigtigt at være opmærksom på, om indkomsten er registreret korrekt, da der bl.a. ikke beregnes beskæftigelses- og jobfradrag af dagpenge.

Samtidig viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked- og Rekruttering, at over en halv million danskere i årets første syv måneder fik nyt job. Så højt har tallet aldrig været før for de første syv måneder af et år.

Ifølge Skattestyrelsen kan det også være en god ide at gennemgå oplysningerne på forskudsopgørelsen, hvis man har skiftet job og gerne vil undgå en restskat eller en overskydende skat.

»Der er særligt to områder, jeg vil anbefale, man tjekker i forskudsopgørelsen, hvis ens arbejdssituation har ændret sig. Det ene er, om den forventede løn er opgjort korrekt, og det andet er, om afstanden til arbejdspladsen er ændret, så befordringsfradraget skal rettes,« siger Jan Møller Mikkelsen.

Når det er vigtigt at tjekke lønnen i forbindelse med jobskifte, skyldes det ifølge Skattestyrelsen ikke kun, at lønnen kan være steget eller faldet, men også at feriepenge fra den tidligere arbejdsgiver er medregnet til indkomsten i det år, hvor man skifter job. Det kan betyde, at Skattestyrelsens skøn til indkomsten er for høj.

Her er revisionsfirmaet BDO's gode råd til indkomsten på forskudsopgørelsen:

  • Tjener du i gennemsnit mindre end ca. 32.500 kr. om måneden før arbejdsmarkedsbidrag, skal du hellere sætte din indkomst lidt for lavt end lidt for højt, hvis du vil undgå restskat. Det skyldes, at dit beskæftigelsesfradrag – der beregnes automatisk – ellers bliver sat for højt. Selvom du sætter din indkomst lidt lavere end forventet, får du ikke restskat af den grund. Din trækprocent vil nemlig sikre, at der trækkes skat af din faktiske indkomst.
  • Regner du med i gennemsnit at tjene mellem 32.500 kr. og 50.000 kr. om måneden før AM-bidrag, er det faktisk ligegyldigt, om du sætter din indkomst for højt eller lavt indenfor dette interval. Tjener du mere, trækkes der automatisk mere i skat, og tjener du mindre, trækkes der også automatisk mindre i skat.
  • Forventer du at tjene mere end 50.000 kr. om måneden før AM-bidrag, sådan at du skal betale topskat, er det bedre at sætte indkomsten lidt for højt end lidt for lavt, hvis du vil undgå restskat. Det skyldes, at din trækprocent er lavere end din marginalskatteprocent. Hvis du tjener mere end din forskudsregistrerede indkomst, sker indeholdelsen af kildeskat derfor med et for lavt beløb. 

Kilde: BDO's nyhedsbrev Depechen

Vil man være sikker på at betale den korrekte skat allerede fra starten af året, anbefaler Skattestyrelsen, at man retter sin forskudsopgørelse senest 10. januar 2022, hvis man er bagudlønnet.

Læs også
Top job