Serier

Fra midnat kan din arbejdsplads kræve et gyldigt coronapas

Et flertal i Folketinget har torsdag besluttet, at arbejdsgivere fra midnat kan kræve, at de ansatte har et gyldigt coronapas for at komme ind på arbejdspladsen.

Corona rammer verden
Ansatte med coronapas vil som udgangspunkt kunne undgå at blive testet for corona. Foto: SSI

Fra fredag kan virksomheder landet over igen kræve, at deres medarbejdere fremviser et gyldigt coronapas for at møde på arbejde.

Det har Folketinget officielt vedtaget torsdag, efter regeringen og arbejdsmarkedets parter for to uger siden indgik en trepartsaftale.

Meldingen kommer i kølvandet på, at flere virksomheder allerede har genindført krav om gyldigt coronapas, samtidig med at virksomheder som bl.a. Mærsk har stillet krav om vaccination til sine medarbejdere.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet skal loven være med til at mindske risikoen for coronasmitte på danske arbejdspladser.

»Hvis virksomheden gør brug af de nye regler, så kan de ansatte være mere trygge ved at tage på arbejde. Virksomheden er mindre sårbar for stor smittespredning og kan mindske risikoen for, at mange sygemeldinger betyder mindre produktion og tab af omsætning. Det, synes jeg, er rigtig fornuftigt,« udtaler fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.

Den nye lov gør det muligt for virksomheder at kræve, at medarbejderne viser coronapas så længe, at corona kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Ansatte med coronapas vil som udgangspunkt kunne undgå at blive testet for corona.

Mattias Tesfaye oplyser torsdag, at mange statslige arbejdspladser allerede fra fredag vil kræve, at medarbejderne viser et gyldigt coronapas for at møde på arbejde. Hos private virksomheder er det fortsat op til den enkelte virksomhed at beslutte, om den vil indføre krav om coronapas eller ej.

Hvis en virksomhed indfører krav om gyldigt coronapas, og medarbejderen nægter at efterleve kravet, kan det i yderste konsekvens resultere i en fyring.

Den nye lov giver ikke virksomhederne ret til at kræve, at medarbejderne er vaccineret mod covid-19.

Læs også