Erhverv

Flygtninge sagsøger Facebook for trecifret milliardbeløb

Det kan komme til at koste Meta en stor milliardbøde, hvis en gruppe Rohingya-muslimer får rettens ord for, at den sociale medie-gigant var med til at opildne til vold mod flygtninge.

Det anslås at mere end 860.000 Rohingya-muslimer siden 2017 er flygtet fra Myanmar. Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar/File Photo

Ved ikke at censurere og filtrere hadefulde kommentarer om Rohingya-flygtninge væk, blev Facebook en platform, som tilskyndede vold mod det muslimske mindretal.

Sådan lyder anklagen fra en gruppe flygtninge i USA og Storbritannien, som netop har lagt sag an mod det sociale medie.

Det skriver flere internationale medier, herunder BBC.

Rohingya-muslimernes advokater i hhv. USA og England kræver samlet set knap 990 mia. kr. fordi de mener, at Meta (tidligere Facebook, red.) tillod delingen af »hadfuld og farlig misinformation« gennem flere år.

Bl.a. beskyldes Meta for at »være villig til at bytte Rohingya-folkets liv for en bedre indgang på markedet i et lille sydøstasiatisk land« i det amerikanske søgsmål.

I Storbritannien er der 20 sagsøgere, mens der i USA er tale om et gruppesøgsmål på vegne af de ca. 10.000 Rohingya-muslimer i landet, skriver Berlingske.

I 2017 blev i omegnen af 10.000 Rohingya-muslimer dræbt i Myanmar efter et militærkup. Sidenhen er mere end 860.000 flygtet fra landet.

Retorikken blandt især Facebook-brugere fra Myanmar, der tæller mere end 20 mio. brugere, har gennem årene været særdeles hårde og flere har opildnet til vold.

Ifølge BBC, har opslag som bl.a. »Vi er nødt til at bekæmpe dem som Hitler bekæmpede jøderne« og »Hæld benzin og tænd ild, så de kan møde Allah hurtigere« fået lov at stå på det sociale medie uden nogen former for indblanding fra Meta.

Også FN har været ude at kritisere Meta for at være for langsomme til at reagere på hadefulde beskeder.

BBC har forsøgt at få en kommentar fra Meta til søgsmålet, men uden held.

Læs også
Top job