Erhverv

Det danske medtech-firma Dameca er under konkurs

Det danske medtech-firma Dameca har indgivet en konkursbegæring. Nu vil man forsøge at sælge aktiverne i selskabet.

Dameca producerer anæstesiapparater til skadestuer og har leveret til flere danske regioner, men ifølge kurator Christian Tornvig Jensen kommer en konkurs ikke til at påvirke dem.
Foto: Emil Agerskov

Den næsten 75 år gamle medtech-virksomhed Dameca er taget under konkursbehandling. Det fremgår af oplysninger i Statstidende og bekræftes af virksomhedens egen hjemmeside.

»Dameca er jo et dansk industriklenodie. Men de er blevet overhalet af europæiske konkurrenter, som er betydeligt større både på omsætning og kapacitet,« siger advokat Christian Tornvig Jensen, der er indsat som kurator.

Det er virksomheden selv, der har indgivet konkursbegæringen, og det sker efter mange år med økonomiske vanskeligheder. Med undtagelse af regnskabsåret 19/20 har virksomheden døjet med store millionunderskud siden 2011.

Medicinalselskabets historie går helt tilbage til 1947, hvor det blev stiftet. I dag producerer det anæstesiapparater til skadestuer. Ifølge Christian Tornvig Jensen har virksomheden primært solgt til lande som Mexico, Belarus og lande i Sydamerika de seneste år.

I 2011 købte Philips den danske virksomhed for at udvide operationsporteføljen. Det skrev Electronic Supply dengang. Men allerede i 2016 solgte elektronikgiganten selskabet fra igen. I 2017 blev en større del af Dameca købt af det tyske medicinalselskab Löwenstein Medical. I dag ejer Löwenstein Medical 70 pct. af Dameca.

Ifølge Christian Tornvig Jensen har Dameca de sidste år været afhængig af, at der løbende er blevet tilført ny kapital fra den tyske ejer. Men nu er pengekassen lukket, og man vil forsøge at sælge de aktiver, der ligger i selskabet.

»Drømmescenariet er, at skabe grundlag for, at der kan komme en aktør ind og føre virksomheden videre som den er. Men det kan godt blive svært,« siger Christian Tornvig Jensen og fortæller, at den tyske ejer har forsøgt at sælge virksomheden i løbet af det seneste år uden held.

Dameca har solgt produkter til flere danske regioner. Ifølge Christian Tornvig Jensen har selskabet opbygget en betydelig gæld - primært til den tyske ejer, men også til en del danske underleverandører.

I dag holder Dameca til i Rødovre og havde 33 medarbejdere i regnskabsåret 19/20.

Læs også
Top job