Erhverv

Det spirer og gror i kælderen: Moderne gårdbutikker midt i byen vokser frem over hele landet

I kældermørket i Ikast dyrker Tommy Bertelsen grøntsager under kraftigt LED-lys. Hurtigt har hobbyen grebet om sig, så afgrøderne nu også sælges ud af huset, og samtidig spirer urbane gårdbutikker frem andre steder i landet. Ifølge eksperter har udviklingen rødder i tidens store tendenser.

I 12 timer ad gangen får Tommy Bertelsens mikrogrønt kunstigt lys fra hvide LED-lamper. Han tænder dem om natten, når strømmen er billigst: »Det har ikke kostet synderligt meget mere på elforbruget at dyrke grønt i kælderen,« siger han. Foto: Rikke Kjær Poulsen I sin kælder derhjemme dyrker Tommy Bertelsen bl.a. skud af fra venstre solskikke., ærtes, rød radise, majs og broccoli. Foto: Rikke Kjær Poulsen Tommy har et lille vertikalt landbrug i sin kælder, hvor han dyrker små salater og urter med LED-lys i et reolsystem. En slags nymoderne gårdbutik. Foto: Rikke Kjær Poulsen Tommy har et lille vertikalt landbrug i sin kælder, hvor han dyrker små salater og urter med LED-lys i et reolsystem. En slags nymoderne gårdbutik. Foto: Rikke Kjær Poulsen Tommy har et lille vertikalt landbrug i sin kælder, hvor han dyrker små salater og urter med LED-lys i et reolsystem. En slags nymoderne gårdbutik. Foto: Rikke Kjær Poulsen Tommy har et lille vertikalt landbrug i sin kælder, hvor han dyrker små salater og urter med LED-lys i et reolsystem. En slags nymoderne gårdbutik. Foto: Rikke Kjær Poulsen Tommy har et lille vertikalt landbrug i sin kælder, hvor han dyrker små salater og urter med LED-lys i et reolsystem. En slags nymoderne gårdbutik. Foto: Rikke Kjær Poulsen Tommy har et lille vertikalt landbrug i sin kælder, hvor han dyrker små salater og urter med LED-lys i et reolsystem. En slags nymoderne gårdbutik. Foto: Rikke Kjær Poulsen Tommy har et lille vertikalt landbrug i sin kælder, hvor han dyrker små salater og urter med LED-lys i et reolsystem. En slags nymoderne gårdbutik. Foto: Rikke Kjær Poulsen Familien Bertelsen har smagt sig igennem masser af anvendelsesmuligheder for deres kældergrønt - supper,  - bl.a. at radise-skud klæder ostemadder. Foto: Rikke Kjær Poulsen

På en stålreol i kældermørket under en renoveret murermestervilla spirer og gror det.

Og nej, her er hverken tale om livsfarlig svamp eller mug – men om livgivende mikrogrønt: røde radiseskud, broccoliskud, solsikke- og ærteskud, fennikelfrø, som bliver til stilke med en skarp smag af lakrids, hvedegræs, der presset sammen med æbler og ingefær giver en himmelsk vitaminbombe af en juice, og sydamerikansk amarant, som er proteinrige skud med en sød nøddesmag...

Læs også
Top job