Erhverv

Flere kvinder uddanner sig inden for landbrug, men de ejer fortsat forsvindende lidt af den danske jord

Der er plads til forbedring, når det kommer til ligestillingen i landbruget. En brancheforeningsformand ser, »en tendens til, at kvinder i højere grad bliver ledere i stedet for ejere«.

Jyllands-Posten besøgte i 2014 Lone Vitus alias Lone Landmand, der er forfatter, vinmager og økologisk landmand. Siden dengang er der kommet flere kvinder på landbrugsuddannelserne. Arkivfoto: Joachim Ladefoged Lone Vitus alias Lone Landmand. Nogen siger, hun er Bonderøvens kvindelige modstykke. 
46 år, selvforsynende landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, opfinder, forfatter, kursus- og foredragsholder og meget andet. Stolt ejer af Brandbygegaard, der ligger ved landsbyen Amstrup syd for Odder og med jorde, der rækker næsten ud til Horsens Fjord.
Kæreste med Søren Sørøver Kvist, 37 år, som hun driver gården og alle aktiviteterne med. Blandt andet vinhuset Kvist og Vitus. Sammen sejler de også en stor gammel lyseblå fiskekutter. 
Uddannet mejeriingeniør, siden agrarøkonom og merkonom i økonomistyring. Har været videnskabelige forskningsassistent, fodermester og svineproducent, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik. Har blandt andet opfundet en skulderbeskytter til søer, som får liggesår, når de ammer deres smågrise. Ifølge Niels Skovgaard, formand for LandboUngdom, er der mange kvindelige driftledere på landets griseproduktioner. Arkivfoto: Joachim Adrian

Når Kirstine Hedegaard møder ind på en kvægejendom nær Holstebro klokken halv syv om morgenen, er hun fortsat et særsyn i dansk landbrug. Hun er nemlig en kvindelig landmand.

Kirstine Hedegaard har altid haft en interesse for landbrug. Hun er opvokset på en kvægejendom, hvor de producerer mælk. Hun drømmer om at overtage slægtsgården efter sin far og dermed blive den syvende generation i virksomheden...

Læs også
Top job