Erhverv

Vestas er udfordret og hæver priserne

Det oplyser selskabet i en fondsbørsmeddelelse onsdag morgen.

I fjerde kvartal omsatte Vestas for 4551 mio. euro mod 4273 mio. euro i samme periode året forinden.  Arkivfoto

Vindindustrien er så udfordret, at den danske gigant Vestas har besluttet af hæve priserne og nedjustere sin forventning til driftsresultatet.

Tidligere forventede Vestas en ebit-margin på 4 pct., men den er nu nedjusteret til 3 pct.

Trods en rekordhøj omsætning på forventet 15,6 mia. euro sidste år ser Vestas det nu som en nødvendighed at hæve priserne på sine møller. Det sker for at imødekomme inflation og sikre den langsigtede værdiskabelse, oplyste selskabet i en fondsbørsmeddelelse onsdag morgen.

»Ustabilitet i forsyningskæden, stigende energipriser og en accelereret omkostningsinflation på råmaterialer, transport og turbinekomponenter fortsatte med at forstærke omkostningerne gennem hele året, hvilket i høj grad påvirkede synlighed og rentabilitet,« udtaler direktør Henrik Andersen i meddelelsen.

Udover de stigende priser og fortsatte udfordringer i forbindelse med coronapandemien blev Vestas i november også ramt af et omfattende hackerangreb. Ifølge meldingen onsdag har angrebet ikke direkte påvirkning på selskabets drift eller øgede omkostninger, men alligevel var angrebet med til at svække Vestas, fordi det ifølge selskabet selv krævede mange ressourcer at håndtere.

»Vi er fortsat fokuserede på at eksekvere vores strategi og drive energiomstillingen fremad med vores kunder, men vi forventer, at det nuværende udfordrende forretningsmiljø fortsætter gennem 2022, hvilket hæmmer vores udsigter for 2022,« udtaler Henrik Andersen.

Ifølge Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, bør nedpræciseringen ikke komme som en overraskelse for investorerne.

»Hvis man skulle beskrive alle vindmølleproducenternes økonomiske tilstand som en skoleklasse, ville det være som at se ind i en dårlig skoleklasse. Vestas er den bedste elev i den dårlige klasse, men da karakterer ikke nødvendigvis bliver givet relativt, men absolut i forhold til markedet, er det svært at få en høj karakter. Investorerne bør ikke være meget overraskede over udmeldingerne, men fortsatte nedpræciseringer er aldrig positivt,« siger han i en kommentar.

I november var forventningen, at Vestas kunne lande en omsætning på 15,5-16,5 mia. euro. Derved er det foreløbige resultat på 15,6 mia euro også i den lave ende af forventningen.

For 2022 forventer Vestas en omsætning på 15-16,5 mia. euro. EBIT-margin før særlige poster ventes at lande mellem 0 og 4 pct.

I fjerde kvartal omsatte Vestas for 4551 mio. euro mod 4273 mio. euro i samme periode året forinden. Driftsindtjeningen (ebit) før særlige poster endte på 106 mio. euro mod 358 mio. euro sidste år. Det svarer til en EBIT-margin på 3,0 pct.

Læs også
Top job