Erhverv

Ejer siger stop og sætter danske Sportmaster til salg

Ejerkredsen, der har tilknytning til Rusland, har de seneste uger givet detailkæden Sportmaster udfordringer og ifølge ledelsen ramt af bl.a. trusler mod den og medarbejderne. Det danske selskab er mandag kommet på salgslisten.

Artiklens øverste billede
Andreas Holm blev for to år siden adm. direktør for Sportmaster Danmark, der nu igen skal have en ny ejer. PR-foto.

Invasionen i Ukraine og det vestlige pres på Rusland får ejerne af detailkæden Sportmaster til stoppe aktiviteterne her i landet. Den danske kæde med 75 butikker er derfor nu til salg. Ledelsen forventer, at der hurtigt kan være en ny ejer på plads.

Sportmaster Danmark blev i december 2019 overtaget af et selskab i Singapore, som ejes af ukrainskfødte russere med aktuel adresse i Schweiz. Selskabet, Sportmaster Group, blev stiftet af de tre ejere i 1992 i Rusland og med sportsbutikker i en række lande – bl.a. Rusland.

Netop krigen i Ukraine og ejerskabet med klare tråde til Rusland har bragt Sportmaster i modvind på sociale medier og blandt forbrugere, som mener, at alt med en russisk relation skal boykottes. Her mandag er det internt i det danske selskab offentliggjort, at kæden er sat til salg.

Det glæder Andreas Holm, der er adm. direktør for Sportmaster Danmark. Han siger:

»De seneste ugers udvikling har sat en ny dagsorden for ejerskabsforhold. Jeg ser salget som både en god og en forretningsmæssig rigtig beslutning. I den internationale krise kan Sportmaster Danmark bedst videreføres i et andet setup. Det er rettidig omhu for sælgers investering og for Sportmaster Danmark,« siger Andreas Holm.

Det er kun et par uger siden, at stifter og medejer Nikolay Fartushnyak forsøgte at melde klart ud her i landet om holdningen gennem en fremsendt kommentar til Finans. Der udtalte han: »Vi er ude af politik i alle lande, vi er i, og i alt, hvad vi gør. Og vi er imod krigen.«

Presset på Sportmaster Danmark er dog fortsat siden. Andreas Holm lægger ikke skjul på, at der bl.a. er modtaget trusler, uden at han vil uddybe det yderligere.

»Vi har haft nogle svære uger efter Putins krigserklæring mod Ukraine. Det åbnede en debat om ejerskab og sindelag, som jeg slet ikke var forberedt på. Oveni det helt legitime behov for afklaring har vi bl.a. kæmpet med besynderlige profiler på sociale medier, påstande fremsat som ”intern viden”, ligesom vi har modtaget trusler,« fortæller Andreas Holm.

Det er ikke lykkedes for Finans at få kommentar fra ejerselskabet i Singapore til beslutningen om at sælge den danske kæde.

På spørgsmålet om, hvorvidt ideen om at finde en ny ejer kommer fra den danske ledelse eller om det er ejerne der af egen drift har truffet denne,« siger Andreas Holm:

»Det er sket efter en fælles forståelse. Jeg er som chef for flere end 1.000 ansatte her i landet glad for beslutningen. Trods modvinden har opbakningen fra medarbejdere og partnere, leverandører samt sportsklubber, heldigvis været stor. Det har bragt os igennem udfaldene samt truslerne mod os og vores medarbejdere,« siger Andreas Holm og uddyber:

»Det berører mig dybt, at medarbejdere udsættes for sådan noget. Det har været langt ude over grænsen for den hurtige frustration hos forbrugerne, som kan opstå.«

Kort efter invasionen i Ukraine meddelte Sportmaster Group, at den vil afhænde en butikskæde i Polen efter hård kritik af ejerskabet der. Ejerne understregede samtidig, at de ville køre videre med de øvrige aktiviteter. Her under den danske kæde. Den beslutning er nu ændret.

Sportmaster har 75 butikker rundt om i Danmark. Arkivfoto: Peter Hove Olesen.

Sportmaster Danmark blev overtaget sidst i december 2019 efter år med udfordringer og hårdt pres på indtjeningen - og åbent kort før at en konkurs kunne have været en realitet. Sælger var kapitalfonden Nordic Capital.

Rådgivere er allerede nu i færd med at finde en køber - enten dansk eller udenlandsk. Ifølge Andreas Holm er der allerede interesserede bydere. Han peger på, at Sportmaster i dag står i en helt anden situation end 2019 - bl.a. med bedre lønsomhed, hastig vækst i onlinehandel samt en position med kombination af salgskanalerne mellem det digitale og de fysiske butikker.

»I forbindelse med salg af kæden i Polen, og spekulationer om, hvorvidt Sportmaster Danmark også var til salg, har der været stor interesse fra mulige købere. Jeg forventer derfor en hurtig proces. De fordele, der i december 2019 var ved at indgå i en international koncern, er blevet mindre og nu en potentiel hæmsko for udvikling samt vores vækststrategi. Derfor er det forretningsmæssigt den rigtige beslutning – også for sælgeren,« mener Andreas Holm.

Om de seneste ugers begivenheder fastslår Andreas Holm, at han i rollen som chef for en dansk detailkæde også pludseligt at fået storpolitik som en primært arbejdsopgave.

»Vi har haft en kommunikativ udfordring i forbindelse med Ruslands forfærdelige krig mod Ukraine og de set herfra udokumenterede spekulationer om vores ejer. Det kommer vi ud af med et salg og en ny ejer. Så kan jeg forhåbentlig atter holde fokus på forretningen, drive sportsdetailhandlen samt skabe vækst og arbejde for igen at få overskud i denne forretning,« lyder det fra ham.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.