Kongelig hofleverandør med russiske kunder: Det er et alvorligt slag for os
Peter Justesen Company har indstillet sin handel med russiske kunder og varer efter udbruddet af krig.
Russiske varer bliver fjernet fra hylderne, og forretning i landet indstilles.
Sådan er virkeligheden lige nu for mange danske virksomheder, der ellers i mange år har nydt godt af deres russiske forretningsforbindelser, men som nu har taget et standpunkt efter udbruddet af krig i Ukraine.
Og det gør ondt.
Én af de mange danske virksomheder, der har måttet sige midlertidigt farvel til russisk-relateret indkomst, er den kongelige hofleverandør Peter Justesen.
Virksomheden tjener penge på at udbyde toldfri varer til ambassader og diplomater i hele verden, og det har indtil nu også inkluderet Rusland.
»Peter Justesen Company har i årtier levet af at handle på tværs af grænser med et væld af nationaliteter over hele verden. Det vigtigste i denne triste situation har naturligvis været at skabe tryghed for vores medarbejdere i både Ukraine og Rusland. Vi støtter og følger de sanktioner, der er vedtaget af det internationale samfund,« siger Carsten Ørnbo, adm. direktør i virksomheden, i en skriftlig kommentar.
Peter Justesen har først og fremmest fjernet alle russiske varer fra virksomhedens hjemmeside og formidler derfor heller ikke salg af russiske varer overhovedet, understreger han. Derudover har man sat al handel med russiske kunder på standby.
Virksomheden havde ellers, ifølge de seneste regnskaber, haft stærkt fokus på at øge forretningen i Rusland indtil nu.
»Det operationelle fokus for 2021 bliver at intensivere aktioner for at sikre aktuelle kundebaser og øge antallet af aktive kunder i særlige regioner som Rusland,« skrev ledelsen i en kommentar til Peter Justesens seneste regnskab.
Selvom det ikke var en nem beslutning at droppe den russiske forretning, var den nødvendig.
»Det er naturligvis et alvorligt slag for os som virksomhed, men vi føler os overbevist om, at det er rigtigt at følge den linje, som mange andre danske og internationale virksomheder også har lagt i lyset af de store menneskelige omkostninger, det ukrainske folk står med lige nu,« forklarer Carsten Ørnbo.
Peter Justesen har i forvejen lidt store tab de seneste to år som følge af coronakrisen, fremgår det af virksomhedens seneste regnskaber.
I seneste regnskabsår havde selskabet et underskud på 5,6 mio. kr., mens det året forinden lød på 11,7 mio. kr.