Erhverv

Historisk stigning: Globale fødevarepriser tager gigantisk spring

De globale fødevarepriser stiger nu lodret til det højeste niveau nogensinde. Krigen i Ukraine har udløst panik på råvarebørserne.

Artiklens øverste billede
Prisen på korn og andre landbrugsråvarer er på få uger steget til det højeste niveau nogensinde. Foto: REUTERS/Vincent Mundy

De globale fødevarepriser er den seneste måned steget hurtigere end nogensinde før.

Det viser nye data, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation FAO netop har offentliggjort. FAO’s globale fødevareprisindeks er den seneste måned steget hele 12,6 pct., hvilket er en dobbelt rekord.

Stigningen er den i særklasse største nogensinde, og den bringer priserne op på det højeste niveau nogensinde.

Indekset afspejler prisudviklingen på de 95 mest handlede landbrugsvarer på råvarebørserne. Det giver derfor en god indikation af de prisstigninger, som vil slå igennem i supermarkeder overalt på kloden de kommende måneder.

FAO’s samlede fødevareprisindeks er opdelt i flere undergrupper, hvor rekorderne også står i kø.

Prisindekset for korn steg i marts hele 17 pct. til et rekordhøjt niveau. Det skyldes i høj grad, at Rusland og Ukraine er blevet mere eller mindre afskåret fra eksport af korn til verdensmarkedet. De to lande tegner sig for 30 pct. af den globale hvedeeksport og 20 pct. af majseksporten.

Op mod halvdelen af Ukraines landbrugsareal er i krigszoner, hvor markerne næppe bliver tilsået i år. Samtidig er det uvist, hvor længe sanktioner vil afskære Rusland helt eller delvist fra eksport til verdensmarkedet.

De to sværvægteres exit fra verdensmarkedet kommer på et tidspunkt, hvor de globale kornlagre er relativt små efter en årrække, hvor produktionen ikke har holdt trit med forbruget.

FAO’s prisindeks for vegetabilske olier steg i marts helt uhørt med ikke mindre end 23 pct. og nåede dermed op på niveauer, der aldrig er set før. Også i denne sektor er det krigen, der har udløst panik på råvarebørserne. Ukraine og Rusland tegner sig for 80 pct. af eksporten af solsikkeolie til verdensmarkedet. Fødevarevirksomhederne kan erstatte solsikkeolien med eksempelvis raps- eller palmeolie, men konsekvensen har naturligvis omgående været, at også disse produkter stiger i pris. 

De høje energipriser er med til at presse prisen på vegetabilske olier i vejret, fordi store mængder af blandt andet palmeolie anvendes til biodiesel. Tilsvarende presses prisen på majs ekstra i vejret, fordi en stor del af majsproduktionen – især i USA – anvendes til produktion af bioethanol.

Også FAO’s indeks for kødpriser steg i marts til det højeste niveau nogensinde. Prisen på mejerivarer steg ligeledes stejlt og nærmer sig nu hastigt de rekordniveauer, der blev nået i 2013.

Den seneste måneds prisstigninger kan først og fremmest tilskrives krigen i Ukraine, men de rammer markedet på et tidspunkt, hvor råvarebørserne i forvejen var rødglødende og priserne meget høje som følge af store ubalancer. Udbuddet af en lang række landbrugsråvarer har i en periode været for lavt i forhold til efterspørgslen, og landmændene tøver med at øge produktionen selv om priserne er historisk høje. Det skyldes, at landmændenes omkostninger er steget så hurtigt, at det mere eller mindre har udhulet den seneste lange periodes prisstigninger.

Spørgsmålet er, om de seneste ugers priseksplosion vil motivere landmændene til at skrue op for produktionen. Måske, men ikke nødvendigvis. For krigen i Ukraine har også medført, at landmændenes udgifter til blandt andet diesel, el, foder og kunstgødning stiger yderligere.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.