Erhverv

Konkursfrygt truer »knap så robust« byggebranche: »Man vil sikre sig selv, og det giver flere konflikter«

Efter flere års byggeboom presses flere virksomheder af stigende priser. Det kræver dialog, men i stedet er konfliktniveauet stigende, lyder vurderingen.

Artiklens øverste billede
Der er risiko for stilstand på landets byggepladser. Således forventer halvdelen af landets bygherrer udskydelser af projekter i 2022. Foto: Gregers Tycho

Tidligere tiders optimisme og fremgang i byggeriet er afløst af krisestemning, tiltagende spændinger og konflikter mellem branchens aktører.

Sådan lyder advarslen fra en af landets førende konkursadvokater, Søren Christensen Volder, fra Bech-Bruun, efter at byggebranchen i år har oplevet en række tvister mellem aktører i byggesager samtidig med en kraftig opbremsning, der i de seneste uger har været medvirkende til en stribe konkurser i byggebranchen.

»Jeg oplever nu, at konfliktniveauet over de sidste måneder har været stærkt stigende. Frem for at finde løsninger i al mindelighed, så optrappes konfliktniveauet. Det har sjældent en gavnlig konsekvens på projekterne, når man vælger skyttegravskrigene frem for at søge en samtale om, hvordan man løser problemerne,« siger Søren Christensen Volder.

Han er indsat som kurator i konkursboet efter den aarhusianske entreprenørvirksomhed Q-Construction, der gik ned tidligere på måneden.

Q-Construction havde ellers lige fået en kapitalindsprøjtning på 30 mio. kr., og i marts blev entreprenøren tilmed kåret som Danmarks bedste arbejdsplads. Men for nylig begærede selskabet med de mere end 40 ansatte sig konkurs.

Q-Construction har ellers præsenteret millionoverskud i de seneste fem år, men i foråret begyndte virksomheden at blive presset på likviditeten som følge af bl.a. kraftige prisstigninger og komplicerede byggesager.

»Når der kommer prisstigninger, rentestigninger og mangel på håndværkere og arbejdskraft generelt, kommer der et tab, der skal placeres. Når det tab kommer, går der straks gang i et spil mellem værdikæderne om, hvem der skal tage tabet,« fortæller Søren Christensen Volder.

Også entreprenørvirksomheden Torntoft & Mortensen i Horsens er netop gået konkurs, efter at virksomheden kom ud med et underskud på 7 mio. kr. i 2021. Det samme gælder en af Esbjergs største entreprenørvirksomheder, Chr. Brinck & Søn. Her indgav 3F Esbjerg en konkursbegæring forpå vegne af ansatte, som ikke havde fået udbetalt løn.

Thomas Frommelt, der er partner i revisionshuset Deloitte og leder af virksomhedens branchegruppe inden for bygge- og anlægsbranchen, bekræfter de dystre udsigter, der har rejst sig i branchen.

Han forventer, at de stigende råvarepriser og leveringsproblemer for branchen vil føre til faldende byggeaktivitet i år, og da marginerne i branchen er små, vil det ifølge ham uvægerligt betyde, at mange virksomheder ikke vil kunne klare flere måneders stilstand som følge af udskudte byggeprojekter.

Om det bliver en hård landing for branchen, tør han endnu ikke spå om, men udfordringerne forsvinder ikke med et snuptag. Men jo længere udfordringerne strækker sig ind i året, jo hårdere bliver konsekvenserne, , vurderer han.

»Der kommer flere konkurser. Det er der ingen tvivl om. Om det så er en decideret konkursbølge, er et godt spørgsmål,« siger han.

Han genkender også Søren Christensens Volders beskrivelse af en mere konfliktfyldt branche.

»Det kan sagtens være tilfældet, at der er et højt konfliktberedskab i branchen i øjeblikket. Man vil gerne sikre sig selv, hvis man kan, og det medfører alt andet lige flere konflikter,« siger han.

Det høje konfliktniveau i branchen kommer på et tidspunkt, hvor byggebranchen begynder at opleve et pres.

Ifølge Bygherreforeningen, der er en interesseorganisation for landets almene, offentlige og private bygherrer, har 43 pct. af landets bygherrer aflyst projekter i år. Endnu værre ser det dog ud for forventningerne til resten af året, hvor hver anden bygherre i Danmark ventes at aflyse projekter i 2022.

I knap 90 pct. af tilfældene skyldes det, at budgetterne ikke holder, og i de fleste sager er årsagen, at der i den seneste tid har været ekstreme prisstigninger på byggematerialer.

»Det er meget alvorligt og historisk høje tal på tværs af sektorer. Man kan godt finde tidspunkter i historien, hvor der har været flere aflysninger på det private byggeri, men det, at det sker inden for alle sektorer, er historisk,« siger Henrik Lindved Bang, direktør i Bygherreforeningen.

Han kan dog ikke genkende billedet af, at markedets aktører i øjeblikket udviser en manglende samarbejdsvillighed.

»Der er jo ikke noget problematisk i at holde sig til kontrakterne. Der skal jo være en kontrakt, der understøtter kompensationen, man giver for prisstigninger. Men det er mit indtryk, at man holder sig til kontrakterne og indgår dialog, hvor der er behov for det,« siger han.

Bygherreforeningen har samlet 10 gode råd til sine 234 medlemmer om, hvordan man sammen i branchen bedst muligt kan modstå prisstigninger og usikkerheder. Og her spiller dialog på tværs en afgørende rolle, mener Henrik Lindved Bang.

»Det er vigtigt at finde ud af, hvor det strammer, og om man kan gøre noget for at lette hinandens situation. Man kan undersøge, om det er muligt at give længere tid til at finde alternative leverandører og hvordan man regulerer priser. Vi hører også, at man overvejer at pille enkelte besværlige elementer ud af byggeprojekterne. Alternativet til dialog er, at aktørerne kører i blinde,« siger han.

Sidste år skulle hver fjerde af samtlige konkurser i dansk erhvervsliv findes inden for bygge- og anlægsbranchen. Til byggemediet Building Supply betegnede Elly Kjems Hove, underdirektør i erhvervsorganisationen DI Byggeri, det som »superærgerligt, at byggeriet er knap så robust en branche, og derfor har et relativt højt konkurstal.«

Ifølge Morten Laugesen, erhvervsøkonom i Sydbank, svinger byggebranchen meget med konjunkturerne.

Han har holdt et skarpt øje med Skattestyrelsens oversigt over, hvilke brancher der er begyndt at tilbagebetale de 21,6 mia. kr. i coronalån, der blev udstedt til virksomhederne i løbet af 2020 og 2021.

Og her hæfter han sig særligt ved tilbagebetalingsprocenten for byggebranchen. Den ligger nemlig på 54 pct. mod et gennemsnit på 63 pct. på tværs af brancher.

Laugesen betegner tallene som »lidt bekymrende, netop fordi der har været godt gang i aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen under coronaepidemien.«

Han fortæller dog, at branchen stadigvæk står stærkere end det eksempelvis var tilfældet under finanskrisen.

Hos 3F organiserer man i den såkaldte byggegruppen 50.000 medlemmer, der arbejder inden for bygge- og anlægsbranchen. Her fortæller forhandlingssekretær i gruppen Palle Bisgaard, at man endnu ikke har registreret en stigning i antallet konkurser, og at der stadig er noget nær fuld beskæftigelse i branchen.

»Men jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at det meget nemt kan komme til at gå meget hurtigt den anden vej,« siger Palle Bisgaard.

Selvom han ikke kan genkende billedet at et tiltagende alarmberedskab mellem branchens aktører, medgiver han, at branchen ofte er præget af manglende tillid parterne imellem.

»Der er kun én vinder i dette, og det er advokaterne. På de store sager er der jo ofte claims (krav eller tvister, red.), inden man har sat en skovl i jorden. Den krigeriske kultur er meget usund. Og der er ingen, der tør åbne Pandoras æske.«

Ifølge kurator Søren Christensen Volder har Q-Constructions underleverandører 80 mio. kr. til gode i konkursboet. Et beløb, som han forventer vil stige op til 200 mio. kr. i den kommende tid. Konkurser i den størrelsesorden har ifølge kuratoren ofte en tendens til at sprede sig som ringe i vandet.

»Jeg har en frygt for, at det kan blive grimt, for bygherrerne skal have nye aftaler hjem nu, og det kan de højst sandsynligt ikke få til de priser, Q-Construction havde givet for et år siden, når man ser på prisstigningerne i byggebranchen nu,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.