Erhverv

Friske regnskabstal: Så meget tjener Ecco i Rusland

Et dugfrisk regnskab fra Eccos russiske forretning viser trecifret millionoverskud og afslører et lurende kæmpetab ved et exit.

Artiklens øverste billede
Ecco's nyerhvervede russiske selskab Ecco-Ros præsterede et overskud på 103 mio. kr. i 2021. PR Foto Ecco

Mens Ecco møder hård kritik i Danmark for at fortsætte sine aktiviteter i Rusland, giver et dugfrisk regnskab fra skokoncernens russiske datterselskab et billede af, hvor dyrt det vil være for Ecco at forlade landet.

Ecco overtog for mindre end to år siden sin russiske skoforretning efter en række udfordrende år med svingende resultater. Nu viser regnskabet for 2021 fra Eccos datterselskab Ecco-Ros, som er indsendt til de russiske myndigheder, en forretning i vækst.

I regnskabsåret 2021 leverer Eccos russiske forretning et overskud, der er mere end dobbelt så stort, som de seneste fire års samlede resultat.

På trods af corona og en gennemsnitlig rubelkurs i 2021 på det laveste niveau i mere end tyve år, har Ecco-Ros opnået et overskud på 103 mio. kr. før skat ud af en omsætning på 1,3 mia. kr.

Samtidig fremgår det af regnskabet og registreringsoplysninger hos de russiske myndigheder, at koncernen står til en økonomisk kæberasler, hvis man fra Eccos hovedkontor i Bredebro vælger at følge folkestemningen og trække stikket på sin russiske forretning.

Ecco har den seneste tid været igennem noget, der ligner den største krise i familieklenodiets knap 60-årige historie.

Coronapandemien kostede skokoncernen et rædselsår i 2020, og de seneste måneder har det skabt stor debat og kostet en decideret shitstorm på sociale medier, at den familieejede skokoncern har valgt at fortsætte sine forretningsaktiviteter i Rusland.

Kritikere mener, at vestlige virksomheder har et ansvar for at tage afstand fra Rusland udover de i forvejen hårde sanktioner. Eccos ledelse har forklaret, at man holder sig til lovgivningen, og at man som virksomhed også har et ansvar over for sine russiske medarbejdere.

Dykker man ned i tallene fra Eccos russiske datterselskab, er der store beløb på spil for Ecco i Rusland.

Ifølge en opgørelse i regnskabet lå Ecco-Ros inde med et varelager ved årsskiftet til en værdi af 735 mio. kr. målt efter sidste år rekordlave rubelkurs.

Det fremgår ikke, hvor meget Eccos russiske forretning er bogført til i koncernregnskabet, men regnskabsmæssigt vil en exit fra Rusland alt andet lige medføre en stor nedskrivning.

Ecco betalte mere end 1 mia. kr. for overtagelsen af den russiske forretning, lige inden coronaen ramte Europa. Med i den høje pris fulgte rettighederne til varemærket Ecco-Ros, der var ejet af det overtagne russiske selskab.

Netop frygten for at miste sit varemærke har ifølge Finans’ oplysninger været et vigtigt emne i Ecco-ledelsens overvejelser omkring det russiske marked.

Tilstedeværelsen i Rusland har været lidt af en rutsjetur for Ecco. I 2014 og 2015 tabte Ecco ikke mindre end 50 pct. af omsætningen i Rusland, som ellers inden da var skokoncernens største marked.

Tidligere var Ecco-Ros ejet af de to russere Ivan Shtopel og Andrey Sevagin, der fra Ecco-stifteren Karl Toosby helt tilbage i 1993 havde fået eneret til forhandle de danske sko i Rusland. Begge var ifølge russiske medier en del af den fremvoksende klasse af nyrige russere, hvis formue blev skabt ved Sovjetunionens sammenbrud.

De to tidligere russiske ejere af Ecco-Ros var foruden deres skoforretning særdeles aktive inden for ejendomshandel og bankdrift.

Russiske aviser har senest skrevet om Andrey Sevagin i forbindelse med en verserende straffesag mod en russisk ejendomsmatador, der står tiltalt for at have begået underslæb for 20 mio. kr. i forbindelse med et lån ydet af Ecco-Ros til et investeringsselskab tilbage i 2014.

Ecco-ledelsen har kæmpet for at få genopbygget sin russiske forretning, og det lader til at være lykkedes med stor vækst på både omsætning og indtjening i de seneste regnskabstal.

Informationer om indtjeningen fra de russiske aktiviteter var ikke med i Eccos samlede regnskab for 2020, der var det første regnskab, hvor Ecco-Ros var en del af koncernen.

Ifølge det russiske regnskab for 2020 tabte koncernen 44 mio. kr. i det første års ejerskab af Ecco-Ros.

Der blev ifølge Finans’ oplysninger brugt mange ressourcer fra Ecco-ledelsen på at få selskabet juridisk strømlinet, herunder i forhold til betaling af importafgifter. Det var den indsats, der sammen med corona fik det første år til at ende i minus.

Dermed var Ecco-Ros selv i det svære indkøringssår mindre hårdt ramt end Eccos øvrige markeder uden for Rusland og Asien.

I 2020-regnskabet for Ecco Holding fremgår det, at den diskrete ejerfamilie Toosbuy Kasprzak måtte indkassere et underskud på 392,7 mio. kr. på deres aktier, mens minoritetsaktionærerne i Ecco, der kun ejer andele af aktiviteterne i blandt andet den lukrative kinesiske forretning, kom ud af 2020 med et overskud på 218,2 mio. kr.

Eller sagt på almindeligt dansk lå underskuddet for Eccos aktiviteter på markeder uden partnerskaber sandsynligvis i omegnen af 600 mio. kr. Heraf udgjorde Ecco-Ros’s underskud på i omegnen af 7 pct., selvom selskabet stod for rundt regnet en fjerdedel af Ecco’s omsætning uden for Asien.

Noget tyder altså på, at de meget store tab, som Ecco har indkasseret i holdingselskabet ligger i Ecco Holdings fuldtejede schweiziske datterselskab, som ikke offentliggør regnskab. Det er med andre ord i Europa, at skoen trykker for Ecco.

Ecco-koncernens samlede regnskabstal for 2021 lader imidlertid vente på sig. Tallene skulle have været offentliggjort den 13. april. Men regnskabet er ekstraordinært udsat til næste uge, hvor det vil blive offentliggjort i forbindelse med selskabets generalforsamling.

I forbindelse med generalforsamlingen er der stor spænding om, hvorvidt bestyrelsens styrende kraft i såvel Ecco Sko og Ecco Holding, næstformand Karsten Borch, vil forblive på begge poster. Karsten Borch fylder 80 år til næste år.

Finans har forgæves forsøgt at indhente kommentarer hos Ecco’s ledelse omkring den økonomiske situation i Rusland.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.