Erhverv

Nye løntal fra Dansk Arbejdsgiverforening: Højeste lønstigning i 13 år

Lønningerne på det private arbejdsmarked har i de første tre måneder af 2022 taget det største hop siden 2009.

Artiklens øverste billede
Inflationen er en ond spiral, der øger udgifterne til løn og priserne på varer og serviceprodukter. Arkivfoto: Kasper Heden Andersen

Vi oplever alle de stigende priser, når vi er ude at handle, tanker bilen op og betaler varmeregningen. Men også vores løn er steget mere, end vi er vant til.

Nye løntal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser nemlig, at timelønnen steg med 3,8 pct. i første kvartal i år ift. samme kvartal sidste år. Det er den højeste lønstigning i 13 år. Vi skal helt tilbage til 2009 for at se den samme høje lønudvikling.

Årsagen til den høje lønstigning skal findes i virksomhedernes mangel på arbejdskraft og den stigende inflation. Den steg med 7.4 pct. i april som resultat af en længere periode med lav arbejdsløshed, Ukrainekrigens udbrud og efterfølgende sanktioner mod Rusland.

Til trods for at medarbejderne får en større lønseddel, er det ikke alt der er fryd og gammen, hvis man spørger Dansk Arbejdsgiverforening. De øgede lønudgifter og de høje råvarepriser gør ifølge DA, at virksomhederne er pressede på konkurrencedygtigheden i udlandet.

»Svækket konkurrenceevne, høj inflation, stigende renter og stor usikkerhed om udfaldet af krigen i Ukraine er en giftig cocktail, som risikerer at bremse fremgangen i dansk økonomi,« siger cheføkonom i DA Anders Borup Christensen.

Rapporten viser, at det særligt er brancherne fremstilling og service, der trækker stigningstaksten op med en årsudvikling på henholdsvis 3,8 pct. og 3,7 pct. Det største lønhop er i bygge og anlægsbranchen, hvor lønomkostningerne var 4,4 pct.

Dansk Arbejdsgiverforening er hovedorganisation for 11 arbejdsgiverforeninger på det private marked og repræsenterer mere end 24.000 virksomheder inden for bl.a. industri, transport, service og byggeri.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening

Tore Stramer, cheføkonom hos Dansk Erhverv, mener at den usædvanlige fremgang i lønvæksten i starten af året skyldes kombinationen af høj efterspørgsel på arbejdskraft, med et lavt udbud.

Han fremhæver, at tal fra Danmarks Statistik viser, at 40 pct. af virksomhederne inden for detailhandlen, byggeriet og serviceerhvervene havde en begrænset produktion i april pga. mangel på arbejdskraft. Han forventer en forsat opadgående pres på lønningerne.

»I modsat retning trækker dog, at virksomhedernes indtjening i øjeblikket er presset af kraftigt stigende inputpriser og forsyningsproblemer, samtidig med at vækstudsigterne er blevet svækket. Dertil er der en klar forventning om, at den nuværende høje inflation er midlertidig og i vid udstrækning er isoleret til i år,« siger han i en skriftlig kommentar.

Hos Dansk Metal lægger de vægt på, at reallønnen er den laveste siden 2012.

»Lønmodtagerne har fået mere i lønposen, men en lønstigning på 3,8 procent rækker ikke langt i denne tid. Priserne er nemlig vokset betydeligt kraftigere end lønningerne, og derfor er reallønnen faldet. Det er kun sket ganske få gange i historien. Sidste gang det skete var i 2012,« siger cheføkonom i Dansk Metal Erik Bjørsted og pointerer, at lønmodtagerne har gode forudsætninger for at forhandle lønstigninger hjem.

Dansk Industri advarer dog mod at tro, at lønhoppet vil forsætte.

»Vi forventer, at aktiviteten vil aftage i den kommende tid, og at presset på arbejdsmarkedet vil blive mindre. Og samtidig viser prognoser fra blandt andet Nationalbanken, at inflationen også vil aftage senere på året,« siger Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri.

De mener, at det er vigtigt, at lønudviklingen kommer tilbage på »et mere roligt leje,« da virksomhederne i forvejen er presset af lange leveringstider, høje priser på råvarer og energi, faldende forbrugertillid og krig i verden.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.