Erhverv

Danmark er nummer et: Her er det dyrest at leve

Forbrugerpriserne i Danmark er de højeste i hele EU. I gennemsnit er de danske forbrugerpriser 40 pct. højere end gennemsnitspriserne i EU.

Artiklens øverste billede
Danmark har de højeste forbrugerpriser i EU. Foto: Annika Byrde

Danmark er EU’s dyreste land at leve i. Forbrugerpriserne i Danmark ligger 40 pct. over det gennemsnitlige prisniveau i EU.

Det viser nye opgørelser fra Eurostat, som har indsamlet priser på mere end 2.000 forskellige varer og serviceydelser i 36 europæiske lande – dvs. også nogle der ikke er medlem i EU.

Det fremgår, at varer og ydelser, som i gennemsnit koster 100 kr. i EU, koster lige over 140 kr. i Danmark. Priserne er indsamlet i 2021, hvor Danmark har været det dyreste land, men dog skarpt efterfulgt af Irland, der kun er marginalt billigere. I Tyskland er gennemsnitspriserne kun 8 pct. over EU-gennemsnittet.

2021-opgørelserne fra Eurostat viser, at Danmark har de højeste priser på restauranter og hoteller i hele EU. I denne kategori ligger priserne i Danmark 55 pct. over EU-gennemsnittet. Til sammenligning ligger de tilsvarende priser i store ferielande som Italien, Spanien og Grækenland i indeks 103, 88 og 85. I nabolandet Tyskland er prisen på hoteller og restauranter i indeks 104 og dermed kun marginalt højere end EU-gennemsnittet.

Målt på fødevarepriser er Danmark det næstdyreste land i EU – kun overgået af Luxembourg. Den seneste tids voldsomme prisstigninger kommer således på toppen af et niveau, der i forvejen var relativt højt.

Opgørelserne fra Eurostat viser, at Danmark også er det dyreste EU-land at købe tøj og sko i. Danmark har ligeledes de højeste priser på kultur- og fritidsaktiviteter.

Alt i alt indtager Danmark således atter indtager førstepladsen som EU’s dyreste land, men trods alt er priserne endnu højere i en række lande uden for EU – herunder Schweiz (indeks 167 af EU-gennemsnittet), Island (150) og Norge (146).

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.