Erhverv

Lego sætter konkurrenter til vægs med nyt rekordresultat

Lego nærmest smadrer gennem første halvår med en vækst på 17 pct. Det sker til trods for, at den store russiske forretning faldt væk.

Artiklens øverste billede
Niels B. Christiansen, adm. direktør i Lego. Foto: Lego

I marts mistede Lego hele sin russiske forretning. Samtidig blev Legos kunder ramt af tårnhøje energipriser, inflation på alle supermarkedshylder og tunge profetier om recession.

Men det er stort set umuligt at finde krisetegn i Legos regnskab for første halvår.

Omsætningen er vokset med 17 pct., koncernen tager markedsandele i alle markeder, og der bliver stadig hevet små 8 mia. kr. hjem i driftsresultat. Tager man højde for valutaudvikling, ikke mindst styrkelsen af den amerikanske dollar, voksede Legos omsætning med 13 pct. i halvåret.

»Det faktum, at vi kan vokse hurtigt nok til at dække alle ekstra omkostninger og lave alle vores investeringer i fremtiden og lave det samme overskud - det er jeg faktisk meget tilfreds med,« siger Niels Bjørn Christiansen, adm. direktør i Lego.

Halvår (mio. kr.) 2022 2021
Omsætning 26.988 23.036
Driftsresultat 7.942 7.951
Resultat efter skat 6.154 6.322

Han vil ikke afsløre, hvor stor omsætningen havde været, hvis ikke Lego havde lukket hele den russiske forretning, men det var »et af vores største markeder,« siger han, så der er givetvis forsvundet adskillige mia. kr.

Desuden slås Lego med de samme problemer som andre virksomheder, nemlig stigende energipriser og stigende råvarepriser, og fragtraterne er stadig voldsomme.

Det betyder, at omkostningerne er vokset fra 15 mia. kr. i første halvår 2021 til nu 19 mia. kr.

Legos største konkurrenter, Mattel og Hasbro, begyndte allerede sidste år at hæve priserne på legetøj, fordi omkostningerne til ikke mindst fragt steg. Men Lego er først nu begyndt at hæve priserne - og kun på produkter til voksne.

»Vi mærker selvfølgelig de stigende omkostninger, herunder til energi. I august hævede vi priserne på udvalgte dele af porteføljen, men indtil videre har vi valgt at friholde produkter til børn,« siger Niels B. Christiansen.

Lego hælder fortsat milliarder af kroner i investeringer i en digitalisering af hele koncernen og forretningen, og der er brugt milliarder af kroner på at udvide produktionskapaciteten på de eksisterende fabrikker.

Det forklarer, at driftsindtjeningen er uforandret små 8 mia. kr.

Det kan lyde som en reel tilbagegang, når omsætningen vokser med 17 pct., uden at profitten følger med. Men Niels B. Christiansen peger på, at Lego frem til det ekstremt profitable coronaår 2021 aldrig havde haft en driftsindtjening på meget mere end 3,4 mia. kr for halvåret. Sidste år eksploderede den så til 7,9 mia. kr

»Det skete under en ekstremt høj vækst i salget, hvor vi tømte alle vores lagre, fordi vi ikke kunne følge med efterspørgslen. Det var ikke vores mål at nå samme driftsindtjening i år. Men det gjorde vi så alligevel, fordi vi er vokset hurtigere, end vi troede, og vi kunne dække alle ekstra omkostninger på energi og fragt og plastic og lønninger. Og samtidig lave de samme investeringer. Det havde jeg ikke troet,« siger Niels B. Christiansen.

En del af forklaringen på den uforandrede indtjening er også, at Lego i første halvår har fyldt alle de tomme lagre op igen, mens indtjeningen først kommer, når kunderne køber varerne.

For få måneder siden sagde Niels B. Christiansen, at alle dommedagsprofetierne for den globale vækst ikke holdt ham vågen om natten.

»Historisk har vi ikke været udpræget konjunkturfølsomme,« konstaterede Niels B. Christiansen i sommer til Finans.

Og han fik ret i den forstand, at Lego endnu ikke mærker, at forbrugerne dropper at købe legetøj, fordi de får højere regninger på andre ting.

Og så tror han, at Legos hidtidige investeringer begynder at slå igennem. De er brugt på moderniserede og større fabrikker, betydeligt flere butikker, mere onlinesalg, en digitalisering af hele koncernen og flere partnerskaber med ikke mindst digitale partnere

»Vi har i de seneste to-tre-fire år investeret i strategiske initiativer, og de investeringer har vi nytte af i dag. Det er en tilbagebetaling på omkostninger, vi før har brugt,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.