Erhverv

De globale fødevarepriser fortsætter nedad

Verden over får de høje priser millioner af forbrugere til at spænde livremmen ind, vælge billigere fødevarer og undgå madspild. Effekten kan ses på råvarebørserne, hvor priserne fortsætter nedad efter en sommer, hvor høsten har været god, og Ukraine er tilbage på verdensmarkedet.

Prisen på fødevarer fortsætter med at falde på de globale råvarebørser.

Det viser nye opgørelser, som FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort. FAO udarbejder hver måned et globalt fødevareprisindeks, som afspejler prisudviklingen for de 95 mest handlede landbrugsvarer på verdens råvarebørser.

Indekset faldt i september med yderligere 1,1 pct., og er dermed faldet seks måneder i træk. Alt i alt er fødevarepriserne nu faldet med i gennemsnit 15 pct. siden april.

Bag den seneste måneds fald ligger modsatrettede tendenser: Et meget stort prisfald på vegetabilske olier trækker nedad, mens moderate prisstigninger på korn trækker opad.

Gennemsnitsprisen på de vegetabilske olier, der handles på råvarebørserne, er faldet 6,6 pct. den seneste måned, og sammenlignet med pristoppen i marts er der tale om et fald på hele 39 pct.

Ifølge FAO er priserne faldet på både palmeolie, sojaolie, solsikkeolie og rapsolie. Dette skyldes en kombination af store lagre – især af palmeolie – og sæsonmæssigt stigende produktion i Sydøstasien. Der er også stor eksport af sojaolie fra Argentina, og Ukraine eksporterer igen betydelige mængder solsikkeolie via Sortehavet.

Til gengæld er gennemsnitsprisen på korn steget med 1,5 pct. i september efter en sommer præget af store prisfald. Prisstigningerne skyldes bekymring over tørke i blandt andet USA, og den usikkerhed Ruslands præsident Putin har skabt om eksporten ud af Sortehavet.

Den 1. august åbnede en aftale mellem Rusland og Ukraine for, at eksporten fra tre ukrainske havne kunne genoptages. Siden har Ukraine eksporteret 4,5 mio. tons landbrugsvarer ud gennem Sortehavet, hvilket har været med til at nedkøle råvarebørserne. Aftalen mellem Ukraine og Rusland udløber imidlertid midt i november, og det er usikkert, om Rusland vil forlænge den.

FAO’s opgørelser viser, at prisen på både mejerivarer, kød og sukker var svagt faldende på råvarebørserne i september.

FAO’s samlede fødevareprisindeks faldt markant i juli, mens der har været tale om mindre fald i august og september. Trods den seneste tids fald er priserne i en historisk kontekst stadig høje.

Der er meget stor usikkerhed om prisudviklingen den kommende tid. Der er grundlæggende tilstrækkelige mængder af korn og andre fødevarer til rådighed i verden – især set i lyset af det seneste halve års hårde opbremsning i forbruget i mange lande. Alligevel kan det ikke udelukkes, at der kommer nye prisstigninger, hvis krigen i Ukraine eskalerer, og eksporten ud af Sortehavet igen lukker.

Derudover afhænger meget af prisudviklingen på energi, som tegner sig for en stor del af omkostningerne i både landbruget og fødevareindustrien samt i produktionen af kunstgødning. På grund af de høje priser på naturgas står en stor del af Europas fabrikker til produktion af kunstgødning lige nu stille, hvilket er et ildevarslende signal for den globale fødevareproduktion i 2023.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.