- Opdateret 30/11/2022 kl. 14:38
Forretningsforbindelse er varetægtsfængslet i spektakulær svindelsag mod energidirektør
En mand er sigtet for hvidvask, fordi han modtog millioner fra den varetægtsfængslede Martin Storm Rasmussen.
Endnu en person er blevet anholdt og sigtet i svindelsagen mod den tidligere direktør i elselskabet Fauna Energi, Martin Storm Rasmussen.
Onsdag blev en forretningsforbindelse til Martin Storm Rasmussen fremstillet i dommervagten i Københavns Byret, efter at politiet havde arresteret ham tirsdag formiddag.
Finans var til stede i retten, indtil det blev besluttet at lukke dørene, men ifølge hans forsvarsadvokat besluttede retten efterfølgende at varetægtsfængsle manden i foreløbig 13 dage.
Inden dørlukningen kom det frem, at manden er sigtet for to forhold om hvidvask af særlig grov beskaffenhed, bl.a. fordi han har modtaget samlet 11,36 mio. kr. fra et af Martin Storm Rasmussens selskaber, uagtet at »han vidste eller bestemt formodede«, at pengene stammede fra lovovertrædelser.
Manden er beskyttet af navneforbud, og Finans er således forhindret i at beskrive detaljer, der kan identificere vedkommende, men han nægter sig skyldig.
Anholdelsen åbner endnu et kapitel i den spektakulære sag, hvor Martin Storm Rasmussen er sigtet for groft bedrageri for 307 mio. kr.
Svindelmistanken er ikke umiddelbart relateret til det nu fallerede Fauna Energi, men primært til to hjørneselskaber i direktørens selskabsportefølje.
Selskaberne har tilsyneladende forvaltet investeringer i konkursboer på vegne af en lang række velhavere, der fik løfter om tårnhøje afkast.
I juni 2022 blev Martin Storm Rasmussen imidlertid varetægtsfængslet. Forinden havde flere kreditorer fået ham og flere af hans selskaber erklæret konkurs, fordi de ikke kunne få deres penge tilbage.
Et tema i sagen er, om Martin Storm Rasmussen nogensinde har foretaget de lovede investeringer, eller om han blot har betalt gamle investorer med nye investorers penge i en form for pyramidesvindel.
Advokaterne Peter Krarup fra Mazanti-Andersen og Preben Jakobsen fra Gorrissen Federspiel er udpeget som kuratorer, og ifølge deres seneste redegørelse til kreditorerne er der på nuværende tidspunkt anmeldt krav mod selskaber og Martin Storm Rasmussen personligt på ca. 749 mio. kr., mens der er identificeret aktiver for ca. 18 mio. kr.
Nogle er kravene går dog igen to gange på grund af kautionsforpligtelser og lignende, og Peter Kraup oplyser, at når man renser for disse, løber kravene op i omkring 400-500 mio. kr.
Kuratorerne har desuden konstateret, at Martin Storm Rasmussen medio 2020 har købt investeringsguld for 8 mio. kr.
»Kuratellet har efterforsket disse erhvervelser og har kunnet konstatere, at Martin Storm Rasmussen over flere gange har afhentet dette investeringsguld og dermed fået dette fysisk udleveret«, skriver kuratorerne.
De ved ikke, hvor guldet er i dag, og de har informeret politiet om sagen, fremgår det.
En yderligere tvist i sagen er, at Martin Storm Rasmussens advokat, David Nikolaj Nielsen (tidligere David Rachat-Nielsen), ifølge kuratorredegørelsen har hævet 25 mio. kr. på en klients klientkonto og udbetalt pengene til Martin Storm Rasmussen. Da Martin Storm Rasmussen gik ned, kunne advokaten ikke betale pengene tilbage til sin klient, og han blev selv erklæret personligt konkurs den 22. august 2022.
Ifølge dagbladet Børsen er David Nikolaj Nielsen blevet sigtet for underslæb, men hverken David Nikolaj Nielsen eller hans advokat Ulrik Lunn har ifølge sidstnævnte nogen kommentarer. Det samme gælder Københavns Politi.
Martin Storm Rasmussen har erklæret sig uskyldig i sigtelsen mod sig. Hans forsvarsadvokat, Kåre Pihlmann, har ingen kommentarer.