ATP investerer enormt beløb i den danske solcellekomet Better Energy
ATP køber sig med et større trecifret millionbeløb ind i det vedvarende energiselskab Better Energy. Pengene skal sætte skub i et ambitiøst væksteventyr i udlandet. Parterne udelukker ikke en børsnotering på længere sigt.
Danmarks største pengetank, ATP, satser nu stort på solenergi med købet af en ejerandel i energiselskabet Better Energy.
Og det er bestemt ikke småpenge, ATP må betale for medejerskabet i Better Energy, der bygger og driver solcelleparker herhjemme og i udlandet. Faktisk er det blandt de allerstørste investeringer, pensionskassen kommer til at foretage i år.
»Jeg kan ikke kommentere beløbet, andet end at jeg kan sige, at det er et stort trecifret millionbeløb eller en lille milliard, alt efter hvordan man vender det,« siger Rasmus Lildholdt Kjær, der er adm. direktør i Better Energy.
Til gengæld får ATP en ejerandel på 15 pct. af selskabet og dermed også en billet til det, der potentielt kan blive en buldrende grøn vækstrejse.
Better Energy har nemlig ambitioner om at fordoble sin pipeline af projekter fra 10 til 20 GW frem mod 2025. Det svarer til at kunne dække 20 mio. husstande med elektricitet.
Det skal blandt andet ske ved en styrkelse af det polske, svenske og finske marked. Det vil skubbe omsætningen, der sidste år var på 1,6 mia. kr., i vejret og gøre selskabet til en mere markant spiller på markedet.
»Vi har ikke et bestemt ambitionsniveau for omsætningen. Vi har en ambition i relation til mængden af vedvarende energi, vi leverer. Vores formål er at drive og accelerere omstillingen til grøn energi, og vi er nu klar til at fortsætte vores skaleringsrejse i det tempo, som er nødvendigt,« siger Rasmus Lildholdt Kjær.
I 2020 lagde Better Energy sit fokus om. I stedet for at være udvikler af parkerne blev Better Energy i stedet et decideret energiselskab. Dermed er fokus nu på at sælge strømmen fra parkerne i stedet for parkerne i sig selv.
Den manøvre kræver helt andre mængder kapital, end selskabet tidligere har haft til rådighed. Her kommer de danske pensionspenge i spil.
»ATP er et rigtig godt match for os. Det tænker langsigtet og er dansk forankret. Det er vigtigt for os som dansk virksomhed. Derudover har ATP qua sin store bredde gjort 5,5 millioner danskere til medejere af Better Energy og de solparker, som vi bygger,« forklarer Rasmus Lildholdt Kjær.
Flirten mellem ATP og Better Energy har stået på i flere år, men i løbet af sidste år begyndte konturerne til en egentlig transaktion at tegne sig mere klart.
Hos Better Energy har man haft mulighed for at afsøge flere muligheder for at hente nye penge, men valget af ATP er ikke tilfældigt, siger Rasmus Lildholdt Kjær.
»Vi har helt klart gjort os nogle overvejelser i forhold til de partnere, vi har omkring os generelt, og særligt her fordi det drejer sig om et medejerskab. Der er rigtig vigtigt for os, at de har den rette tilgang og det rette grundlag, ry og rygte,« siger han.
Hos ATP er man særdeles tilfreds med aftalen, der skyder »en lille milliard« af danskernes pensionskroner ind i energiselskabet, der har til huse i det gamle Codanhus på Frederiksberg i København.
»Vi prøver at sprede vores investeringer på tværs af forskellige energikilder. Vi har længe kigget efter at komme ind på markedet for solenergi via en udvikler, og vi er rigtig glade for, at det nu er lykkedes. Vi synes, at Better Energy er blandt de mest oplagte kandidater,« siger Mikkel Svenstrup, der er investeringsdirektør i ATP.
Selvom der er risici ved alle investeringer, mener ATP, at Better Energy har potentiale til at blive en god investering for danskerne.
»Man skal se det her skridt som et led i vores samlede investeringsstrategi. Vi køber mange gode selskaber og forsøger at sprede vores risiko, så godt vi kan. Det er også tilfældet her. Det er selvfølgelig dejligt, at Better Energy er et grønt selskab set i forhold til vores klimaambitioner om at have for 100 mia. kr. grønne investeringer i 2025,« siger Mikkel Svenstrup.
Tidligere har Better Energy været på pengejagt, da den franske kapitalfond Omnes i 2019 købte sig ind i virksomheden for 224 mio. kr. Og selvom en lille milliard fra ATP kan virke som mange penge, er det næppe nok, hvis Better Energys ekspansionsplaner for alvor tager fart, erkender Better Energy-direktøren.
»Det kan bestemt ikke udelukkes. Det er kapitalintensivt, og det vil være rettidig omhu fra tid til anden at sondere, om man skal styrke kapitalgrundlaget,« siger han.
En måde at hente mere kapital på kunne være via en børsnotering, som man så det med eksempelvis Ørsted, hvor ATP også spillede en rolle i virksomhedens modning. Så langt vil man dog i Better Energy ikke tænke frem.
»På nuværende tidspunkt er der ikke konkrete planer. Det vil være ude i fremtiden, og lige nu er vi i nutiden. På baggrund af den her udvidelse af ejerskabet har vi en sund økonomi, i forhold til hvad der ligger foran os.«
Men det er ikke noget, I udelukker på længere sigt?
»Det er korrekt.«
Det kunne være nærliggende at spekulere i og sammenligne Better Energys rejse med Ørsteds for nogle år tilbage. Det er den nye figur i ejerkredsen dog påpasselig med, og ATP-direktør Mikkel Svenstrup slår fast, at »man skal kravle, før man kan gå«.
Han er dog ikke skræmt over at diskutere muligheden for en børsnotering, hvis der fremadrettet bliver brug for endnu flere penge, i takt med at flere solcelleparker monteres i den europæiske muld.
»Enten skal vi komme med nogle flere penge, ellers skal der nogle flere investorer ind. Eller også kunne en børsnotering af selskabet komme på tale. Det ville vi også synes udmærket om. Det betyder ikke, at vi skal ud. Vi kan eje selskaber, om de er børsnoterede eller ej,« forklarer Mikkel Svenstrup.
I lægger vel ikke bare det her beløb uden at tale med virksomheden om, hvor de næste penge kommer fra. Har tanker om en børsnotering allerede været på bordet?
»Vi køber os ind i det her selskab, fordi vi er en langsigtet investor. Måske kommer der en børsnotering. Men der ligger ikke en konkret plan om, at det skal børsnoteres om to år, og så er vi ude.«
I et partnerskab med Industriens Pension ejer Better Energy i dag 21 solcelleparker, hvoraf 16 står i Danmark, mens fem er lokaliseret i Polen. Dertil kommer en række parker fra tidligere.