Han bliver kaldt Danmarks største ejendomsmatador: Her er alle Mikael Goldschmidts ejendomme
I en nedlagt cykelkælder begyndte Mikael Goldschmidt i 1979 sit ejendomseventyr. Det har udviklet sig til én af Danmarks største ejendomsporteføljer. Her er alle ejendommene og historien bag.
I brætspillet Matador bygger man sit ejendomsimperium op fra bunden.
Med en start på 30.000 kr. må man forsøge at udmanøvrere sine modstandere ved kløgtigt at opkøbe ejendomme på strategiske placeringer på spillebrættet.
Når bilerne suser rundt om pladen for sidste gang, er der én spiller, der står tilbage. Vinderen er den, der besidder den største ejendomstække, bedste strategi og – ret skal være ret – en god portion held.
Ser man på ejendomsinvestoren Mikael Goldschmidts besiddelser, kan man næsten tænke sig, at han i blinde har kastet en dartpil efter Matador-spillepladen. Han ejer både Strandvejen og Grønningen, der – i det venskabsopbrydende spil – er ganske fornuftige besiddelser.
»Var det Matadorspillet eller en dartpil, der var årsagen til, at vi endte der? Det er faktisk en lidt romantisk historie.«
Adspurgt, hvorvidt en dartpil og et brætspil indgår i strategien for milliardærens opkøb, er svaret dog afvisende. Det handler i højere grad om romantik end tilfældigheder, fortæller han.
Uanset strategien er det en kendsgerning, at Mikael Goldschmidt ejer rigtigt mange ejendomme. Ifølge virksomhedsdatabasen BIQ løber det op i 635 ejendomme landet over. Primært i København og Nordsjælland. Ifølge ham selv fordeler ejendommene sig på 130 matrikler.
Mikael Goldschmidts boligeventyr begyndte i 1979, og han har dermed over 40 års erfaring som boliginvestor.
»Når jeg så har investeret her på Grønningen, er det ikke de rene tilfældigheder. Det er faktisk for at erhverve... man kan kalde det barndommens gade.«
På den lange rejse har han erhvervet adskillige ejendomme, men ud af dem alle er der nogle få, der skiller sig ud. På Grønningen ejer Mikael Goldschmidt otte store matrikler. Det er ingen tilfældighed.
»Var det Matador-spillet, eller var det en dartpil, der var årsagen til, at vi endte der? Det er faktisk en lidt romantisk historie,« lægger Mikael Goldschmidt ud.
Han er selv født og opvokset i en nabogade til hovedkvarteret på Grønningen, der hedder Jens Kofods Gade. På dén gade, få hundrede meter fra hovedkontoret, er han selv født i 1957 i en bygning, hvor hans forældre boede til leje.
»Når jeg så har investeret her på Grønningen, er det ikke de rene tilfældigheder. Det er faktisk for at erhverve… man kan kalde det barndommens gade. Ved gud, det er et lykketræf, men så lykkedes det for mange, mange år siden at købe den ejendom, som mine forældre boede til leje i, og som jeg er opvokset i,« fortæller han.
Det er ikke blot hovedkvarteret, der ligger her på toppen af Grønningen. Det er meget, meget mere. Men at sætte ord på, hvor meget Mikael Goldschmidt egentlig ejer i dette område, det gør han i virkeligheden bedst selv.
»Vi har jo meget betydelige besiddelser her. Hvis man går ned ad Store Kongensgade, så er stort set alle ejendomme, der ligger herfra og ud til Esplanaden, det er mig.«
Selvom besiddelserne på Matador-gaderne er enorme, er det ikke helt rimeligt blot at zoome ind på disse, hvis man vil tegne et billede af Mikael Goldschmidts ejendomme.
»Nogle gange tager tingene lidt længere tid, end man regner med. Det er ikke det, der er det vigtige. Det er, at man opnår det, man gerne vil.«
Særligt i nyere tid har kriterierne for, hvad han opkøber, ændret sig markant. I stedet for opkøb af eksisterende komplekser, har han kastet sig ud i et enormt boligprojekt i bl.a. Hillerød.
1.300 boliger og en samlet investeringsramme på 4 mia. kr. er de store nøgletal for ejendomskomplekserne i slotsbyen. Det begyndte, da han for år tilbage opkøbte det, der dengang var 40 matrikler. I dag er der ifølge virksomhedsportalen BIQ 289 ejendomme og - ifølge Goldschmidt selv - over 700 lejligheder, der står klar, og som lejerne har revet ud af hænderne på ham kort efter, de blev tilgængelige.
Filosofien bag - the circle of life - er snuppet direkte fra Løvernes Konge, har han fortalt til EjendomsWatch. Tanken er, at det skal være et godt sted at bo, både når man er ung, når man får børn, og når ens børn får børn. Hele livet igennem.
»En af de ting, der har været et kodeord for mig hele livet og alt det, jeg har foretaget, når jeg har investeret i fast ejendom, det er, at det skulle være ordentligt og i god kvalitet. Hvis jeg havde det bedste, der fandtes, så fik jeg jo også de bedste lejere,« siger han.
»Så egentlig er tingene meget simple. Lever noget, der er i orden, så får du også de bedste lejere. Vælger du en halv løsning, så får du også et dårligere klientel.«
Projektet i Hillerød har været - og er - længe undervejs. Men det betyder nu ikke det store for Mikael Goldschmidt.
»Nogle gange tager tingene lidt længere tid, end man regner med. Det er ikke det, der er det vigtige. Det er, at man opnår det, man gerne vil.«