Så meget betaler Mærsk i skat efter rekordår
Der er særlige skatteregler for rederier i Danmark, og derfor er Mærsk ikke at finde på top ti over landets største skatteydere til trods for et historisk godt milliardresultat.
A.P. Møller-Mærsk kan bryste sig af igen i år at have slået rekorden for det danske erhvervslivs bedste resultat nogensinde.
Men selv med et resultat på 209 mia. kr. før skat, så ligger rederikoncernen langt fra i toppen af listen over landets bedste skatteydere.
Mærsk er nemlig - som landets øvrige rederier - undtaget den almindelige selskabsskat, men betaler i stedet den væsentligt lavere såkaldte tonnageskat.
Det betyder, kort fortalt, at koncernen i 2022 er endt med at betale ca. 3 pct. i skat, hvilket svarer til ca. 6,3 mia. kr. Sådan fremgår det af A.P. Møller-Mærsks seneste årsregnskab.
Det er en smule lavere end i 2021, hvor koncernen betalte 3,7 pct. i skat.
Den almindelige selskabsskat er i 2023 på ca. 22 pct. af den skattepligtige indkomst.
Ud af de knap 6,4 mia. kr., har Mærsk betalt tonnageskat på knap 1,4 mia. kr.
Tonnageskatten blev indført i 2001 og er en særlig skat, som danske rederier betaler uanset om de har overskud eller ej. Folketinget beskriver selv skatten som en form for vægtafgift.
Det er nemlig et fast beløb, som udregnes pr. nettoton, rederiet råder over. Det er frivilligt, om rederierne vil betale tonnageskat eller almindelig selskabsskat.
Formålet med at indføre den lave skat i sin tid var at give en »stabil og mere forudsigelig skattebetaling« og at ligestille de danske rederier med konkurrenter på »et internationalt, stærkt konkurrencebetonet marked,« fremgår det af dokumenter fra Transportudvalget.
»Jeg kan godt forstå, at man synes, at det ser underligt ud. Og jeg kan godt forstå, at man taler om vores skattebetalinger. Man skal bare holde sig for øje, at det er to exceptionelle år, vi har haft i shippingbranchen,« forklarer Mette Mellemgaard Jakobsen, der er skattechef i Mærsk, til DR.
Sammenligner man A.P. Møller-Mærsks procentvise skattebetaling med andre store danske virksomheders, så ligger koncernen meget lavt på listen.
I de nyeste åbne skattelister fremgår det, at bl.a. Novo Holdings og Kirkbi betalte hhv. 8,2 mia. kr. og 4,2 mia. kr. i selskabsskat i 2021, hvilket svarer til knap 22 pct. af begge selskabers skattepligtige indkomst.