Erhverv

650.000 knopper: Ai Weiwei har genskabt berømt værk i Lego

For år tilbage sendte kunstneren Ai Weiwei Lego ud i et stormvejr. Nu har han bygget sit største Lego-værk til dato.

Artiklens øverste billede
Værket er 15 meter langt og fylder en hel gallerivæg på museet i London. Foto: Ela Bialkowska/Okno Studio

Den berømte kinesiske kunstner Ai Weiwei har igen været i gang med et Lego-byg af den slags, man ikke kan købe i samlesæt.

I april kan man på the Design Museum i London se hans største Lego-værk nogensinde. Det er 15 meter langt og består af 650.000 Lego-knopper i 22 forskellige farver.

Kunstværket ”Water Lilies #1” er kunstnerens fortolkning af den franske impressionist Claude Monets berømte værk. Originalen er udstillet på Museum of Modern Art i New York og kan ses i Facebook-opslaget herunder:

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Det er som nævnt ikke første gang, at Ai Weiwei gør brug af Lego. Han har tidligere udtalt, at han anser klodserne for at være et »demokratisk« materiale.

Værket består af "studs" - eller knopper - fra en stor mængde Legoklodser. Foto: Ela Bialkowska/Okno Studio

I 2014 blev den danske legetøjskæmpe involveret i et internationalt stormvejr, da Ai Weiwei, der også er kendt som systemkritiker, inddrog offentligheden i, at Lego havde afvist at sælge ham et større parti klodser til et kunstprojekt. 

Lego, der af princip ikke ønskede at kommentere konkret dialog med kunder, partnere og andre interessanter, henviste dengang til, at virksomheden generelt afholdt sig fra at »engagere os i, eller støtte, projekter, der har en politisk dagsorden, eller er i en politisk kontekst« og at det ikke var et nyt princip. 

Da Ai Weiwei ikke kunne skaffe klodserne direkte fra Lego, fik han adskillige klodser doneret ad offentligheden til sit projekt. 

Donationerne bliver nu også vist frem som et selvstændigt samlet værk med titlen ”Untitled (Lego Incident)” i forbindelse med udstillingen, skriver museet i en pressemeddelelse. De tusindvis af klodser vil blive udstillet i et felt på gallerigulvet.

I Danmark hjalp Kunsthal Charlottenborg i København med at samle klodser ind fra offentligheden til Ai Weiwei. De kunne doneres gennem soltaget på en BMW, som blev sat op i kunsthallens gård. Pressefoto: The Design Museum

I 2016 ændrede Lego i sine retningslinjer for engrossalg. Man ville ikke længere ville spørge ind til, hvad klodserne skulle bruges til.

»Tidligere, når Lego blev spurgt om at sælge store mængder legoklodser til projekter, har koncernen spurgt ind til projektets tematiske formål. Det er blevet gjort, da formålet med Lego er at inspirere børn gennem kreativ leg - ikke at støtte bestemte dagsordener for enkeltpersoner eller organisationer,« skrev Lego ifølge Ritzau dengang på sin hjemmeside om ændringen.

Om den gældende politik i dag, oplyser koncernens presseafdeling i et skriftligt svar, at:

»LEGO Koncernens mission er at inspirere og udvikle børn gennem leg. LEGO klodser byder på uendelige muligheder, og derfor ser vi også, at kunstnere over hele verden bruger dem til at udtrykke sig kreativt. Ifølge Lego Koncernens politik, leverer vi alle de ordrer på LEGO® produkter, vi modtager,« 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.