Over 2 millioner i gennemsnitsløn i Norlys-selskab: Sådan gik det til
Små detaljer i topchef-interview giver et praj om, hvor lukrativt et år 2022 var for Norlys' handelsselskab.
Der er på alle måder lagt op til et rekordernes år for Norlys’ energikøbmænd i Norlys Energy Trading.
Finans har samlet en række nøgletal fra branchen, efter at Norlys’ topchef, Niels Duedahl, torsdag i et interview med Finans for første gang lettede lidt på låget om bonusser i koncernens handelsselskab.
Duedahl oplyste, at indtjeningen i 2022 »ramte et niveau, som vi ikke havde fantasi til at forestille os«, og at Norlys derfor lukkede bonusaftaler uden loft ned omkring september, udbetalte pengene og tilbød de pågældende medarbejdere en genansættelse på nye vilkår med bonusloft.
Forgyldte energikøbmænd
Mens forbrugerne har været ramt af voldsomme prisstigninger på energi, har det været gyldne tider for dem, der handler på energimarkederne. I denne artikelserie sætter Finans fokus på energikøbmændene.
Ved du noget? Kontakt journalisterne bag historien på lone.andersen@finans.dk eller krypteret via Signal på 20194235.
Niels Duedahl ville ikke ud med, hvor mange penge Norlys Energy Trading havde tjent, eller hvor mange penge selskabet har udbetalt i bonusser til medarbejderne.
Ifølge Norlys forventer handelsselskabet dog at betale næsten 1 mia. kr. i skat, og de 168 medarbejdere i virksomheden - alt fra HR-koordinator og it-supporter til cheftrader - har tjent over 2 mio. kr. i gennemsnit.
Finans har stillet en række opfølgende spørgsmål til Norlys, som den andelsejede energikoncern med 800.000 andelshavere ikke vil svare på.
Man kan dog få et fingerpeg om, hvor vildt det er gået for sig i Norlys i det forgangne år ud fra de få oplysninger, som Norlys har delt med offentligheden i forbindelse med interviewet.
1) Hvis selskabet betaler 1 mia. kr. i skat, svarer det med den nuværende selskabsskatteprocent (22 pct) til, at Norlys Energy Trading har tjent 4,5 mia. kr. før skat. I 2021 tjente selskabet 24 mio. kr. Dermed har tradingselskabet 188-doblet sit overskud. Det er dog værd at bemærke, at 2021 var et opstartsår for handelsselskabet.
Chefkonsulent i BDO Henning Boye Hansen bekræfter udregningen:
»Udregningen er den skattepligtige indkomst, og den er ikke nødvendigvis den samme som det regnskabsmæssige resultat, men det giver et groft fingerpeg,« siger han.
2) Ingen af de øvrige aktører i branchen har endnu aflagt regnskab for 2022. Finans har dog indsamlet tallene for 2021, hvor 14 handelsselskaber i energibranchen - herunder de største såsom Danske Commodities, Centrica Energy Trading og In Commodities - tilsammen kunne præstere et samlet overskud på godt 5 mia. kr. i 2021. Forventningen er, at en række af dem kommer til at mangedoble deres overskud.
3) Et overskud på 4,5 mia. kr. svarer til, at hver af de 168 medarbejdere i gennemsnit har indtjent 27 mio. kr. til Norlys Energy Trading. I Danske Commodities, Centrica Energy Trading og In Commodities bidrog hver medarbejder i snit med mellem 2,5 og 12 mio. kr. til virksomhedens bundlinje i 2021 .
4) I 2021 tjente hver medarbejder i Norlys Energy Trading i gennemsnit 1 mio. kr. Niveauet er altså ifølge Niels Duedahl fordoblet i 2022. Blandt 14 andre aktører i branchen havde kun to lønudgifter på over 2 mio. kr. per medarbejder i 2021. Den største aktør, Danske Commodity, havde en gennemsnitlig lønudgift på 1,14 mio. kr.
Det er væsentligt at holde sig for øje, at tallet kan dække over høje bonusser til en gruppe eller endog ganske få personer. Norlys vil ikke oplyse, om der fx. er udbetalt tocifrede millionbonusser.
I så fald kan selskabets ledelse ifølge Henning Boye Hansen glæde sig ved, at nye regler, der afskaffer virksomheders fradragsret for den del af en medarbejders løn, der overstiger 7,7 mio kr., først er trådt i kraft fra 2023.